Politică externă

Europarlamentarii au adoptat bugetul UE pe 2006

16.12.2005, 20:13 8

Europarlamentarii au dat ieri "unda verde" bugetului comunitar pentru anul 2006, dand in acelasi timp un imbold liderilor statelor membre sa se puna de acord in privinta schemei financiare europene pentru perioada 2007-2013. Bugetul UE pentru 2006 stabileste un cuantum total de cheltuieli de 111.969 mld. euro, ceea ce inseamna 1,9% din PNB la nivel comunitar.

Adoptarea bugetului este urmarea unui compromis convenit la inceputul acestei luni, care a reglementat diferendele existente intre Parlamentul de la Strasbourg, statele membre si Comisia Europeana. Acest subiect a fost pus in umbra de disputa legata de viitorul buget UE pentru perioada 2007-2013, care a creat disensiuni majore intre statele membre. Comentand pe marginea adoptarii de catre Parlamentul Euro-pean a bugetului pe 2006, un purtator de cuvant al Comisiei a declarat ca acest lucru trimite un "semnal pozitiv" ca, in ciuda divergentelor inerente, Uniunea Europeana este in continuare capabila sa ia decizii.

In acelasi timp, liderii UE se pregateau sa inceapa Consiliul European de la Bruxelles, considerat de catre analisti unul din cele mai tensionate din ultima vreme. Se asteapta ca negocierile dintre statele membre sa dureze mai multe ore, nimeni neputand preciza daca se va ajunge in final la o intelegere sau nu.

Presedintia britanica a UE si-a facut miercuri cunoscuta ultima propunere de buget care nu prevede decat cresteri minore ale fondurilor destinate noilor state membre, in timp ce nu schimba cu nimic nivelul rabatului pe care Marea Britanie ar urma sa-l primeasca inapoi de la bugetul comunitar. Schema de buget avansata de britanici a fost intampinata foarte critic atat de noile state membre ale UE, care ar pierde cel mai mult daca aceasta ar fi in cele din urma adoptata, cat si de tandemul franco-german. Parisul a precizat ca Marea Britanie trebuie sa arate clar ca este dispusa sa contribuie financiar la sustinerea extinderii pe care a promovat-o de altfel atat de entuziast la nivel politic. Lovitura de teatru a zilei a constituit-o ralierea Poloniei la pozitia franceza, Varsovia precizand, prin vocea premierului Kazimierz Marcinkiewicz, ca se bazeaza pe Franta pentru a obtine fonduri mai mari pentru perioada 2007-2013. Desi Franta parea izolata la nivel comunitar dupa respingerea referendumului privitor la Tratatul Constitutional al UE la inceputul acestei veri, Parisul a profitat de actuala disputa legata de bugetul comunitar pentru a recastiga aliati in cadrul Uniunii, asta in timp ce Regatul Unit este din ce in ce mai izolat pe scena europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO