Politică externă

Esec in alegerea presedintelui Republicii Moldova: comunistii tin in sah Parlamentul

10.11.2009, 23:15 29

Parlamentul Republicii Moldova nu a reusit ieri sa aleagapresedintele statului, singurul candidat la aceasta functie, MarianLupu, obtinand numai 53 de voturi din cele 61 necesare, dupa cemembrii Partidului Comunistilor au boicotat scrutinul.

Alegerea sefului statului va fi repetata in maxim 30 de zile,dupa cum prevede legea. Un eventual esec la viitorul scrutin vaprelungi "negura politica" in care se afla Republica Moldova.Potrivit Constitutiei, daca Parlamentul nu alege de doua oriconsecutiv presedintele tarii, atunci Legislativul se dizolva si seconvoaca alegeri anticipate, dar asta nu mai devreme de 16 iunie2010, la un an de la dizolvarea Parlamentului precedent. Acestlucru este prevazut de o lege adoptata luna trecuta de Parlamentulde la Chisinau cu privire la alegerea presedintelui RepubliciiMoldova. In luna iulie au avut loc alegeri anticipate in Moldovadin cauza esecului consecutiv in alegerea unui presedinte.

Pentru a fi ales sef al statului, Marian Lupu, candidat dinpartea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE, formata dingrupurile necomuniste din Parlamentul moldovean), mai are nevoie de8 voturi din partea Partidului Comunistilor (PCRM). Potrivit legii,unui candidat ii trebuie 61 de voturi pentru a fi ales presedinte,iar membrii AIE au numai 53 de mandate in Legislativ.

Deputatii PCRM au parasit sala Parlamentului in cursul sedinteipentru desemnarea presedintelui tarii, inaintea votului, dupa ceformatiunea a decis sa nu sustina candidatul propus de AIE. Presade la Chisinau a scris inca dinaintea nominalizarii lui Lupu laPresedintie ca PCRM nu-l va sustine pe acesta, pe motiv ca "esteconsiderat un tradator" (Lupu a fost membru al Partidului Comunistpana in primavara acestui an). "In 30 de zile, pana la alegerilerepetate, Partidul Liberal nu va incerca sa convinga PartidulComunistilor sa voteze. Nu vor, sa nu voteze. AIE are mecanismejuridice clare, prin care presedintele va fi totusi ales. Veti aflain curand care sunt acestea", a declarat Mihai Ghimpu, liderulPartidului Liberal si presedintele interimar al RepubliciiMoldova.

Organizarea unui nou scrutin pentru alegerea viitoruluipresedinte este pusa la indoiala insa de deputatii comunisti.Vladimir Turcanu, deputat al PCRM, a declarat pentru site-ulmoldovean Unimedia ca turul doi nu este posibil deoarece exista unsingur candidat.

Parlamentul moldovean a adoptat luna trecuta mai multeamendamente la Legea privind alegerea presedintelui Rep. Moldova,care permit alegerea presedintelui doar cu un singur candidat.Decizia a fost luata dupa ce data alegerii presedintelui a fostamanata luna trecuta din cauza inscrierii in cursa a unui singurcandidat, anume Marian Lupu, iar situatia a ramas neschimbata sidupa expirarea datei limite de depunere a candidaturilor.

Marian Lupu(43 de ani)

Fost presedinte al Parlamentului Republicii Moldova (2005-2009),Lupu este presedinte al Partidului Democrat din Moldova. Estedoctor in economie, titlu obtinut la Moscova in 1991. A urmatcursuri de specializare in macroeconomie la Institutul FonduluiMonetar International din Washington (1994) si in comertinternational la Geneva (1996). In 2001 a fost numit viceministrual economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO