Politică externă

Esec al referendumului din Ungaria

07.12.2004, 00:00 11

Acordarea dublei cetatenii maghiarilor de peste hotare devine un proiect esuat, din cauza participarii slabe la referendumului de duminica a cetatenilor din Ungaria.
Legea referendumului din tara vecina spune ca un astfel de scrutin este valid numai in cazul in care se prezinta la urne peste jumatate din numarul total al populatiei cu drept de vot. de asemenea, referendumul este considerat valid daca se pronunta in acelasi sens mai mult de 25% din totul oamenilor care voteaza.
Statistic, la consultarea electoratului de duminica, s-au prezentat la urne mai putin de jumatate din votanti, adica 37 la suta. Ungaria are o populatie cu drept de vot de peste 8 milioane de persoane. Dintre cei care s-au incumetat sa se pronunte in cadrul referendumului, doar putin peste jumatate au fost de acord cu acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor. Asta inseamna ca au acceptat dubla cetatenie 18,8% din intregul corp electoral, in timp ce impotriva acordarii de cetatenie dubla s-au pronuntat un numar sensibil la fel (aproximativ) - 17,7%.
Aceste rezultate au fost comunicate de catre autoritatile de la Budapesta dupa numararea a 97% din numarul total al voturilor. In aceeasi zi, referendumul a mai inclus o intrebare - daca ungurii sunt de acord cu privatizarea spitalelor (un proces care a inceput de curand in aceasta tara). Cei mai multi nu au fost de acord si ramane in aer si aceasta problema.
Referendumul s-a organizat intr-o atmosfera profund politizata. Partidul aflat la putere in Ungaria, socialist, s-a exprimat impotriva acordarii cetateniei duble. De fapt, aceasta propunere a fost supusa referendumului nu pentru ca initiativa i-ar apartine partidului aflat la guvernare in aceasta tara, ci pentru ca este o prioritate a celei mai mai importante forte de opozitie de la Budapesta - FIDESZ. La alegeri, departajarea dintre cele doua forte a fost de sub un procent. In ultimele sondaje, opozitia este creditata cu mai multi sustinatori decat socialistii. Conservatorii de la FIDESZ, condusi de Viktor Orban, au avut in aceasta chestiune o opinie transanta si sustinuta pe parcursul anilor in care s-a aflat la guvernare. Acestia au cerut mereu drepuri egale pentru maghiarii din tara si din afara granitelor, in sensul realizarii unificarii populatiei maghiare fara ca granitele sa fie schimbate. Conservatorii sunt ci care au adoptat, de pilda, legea statutului maghiarilor de peste granite, care ofera drepturi si mai ales ajutoare de natura economica etnicilor maghiari din tarile vecine Ungariei. Este vorba despre o populatie care totalizeaza 5 milioane de oameni. Odata veniti la putere, socialistii au criticat initiativa acordarii dublei cetatenii, argumentand ca, astfel, Ungaria ar fi invadata de maghiari din tari mai putin dezvoltate economic, cum sunt Romania sau Slovacia, care ar fi atrasi mai degraba de repturi si privilegii.
UDMR s-a pronuntat in favoarea acestei legi, iar dupa anuntarea invalidarii referendumului, prin diferite voci, una a senatorului Balint Puskas, a criticat lipsa de mobilizare la vot a ungurilor de la vest de Tisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO