Politică externă

Economistii: Planul lui Obama, un "maraton al cheltuielilor sociale"

Economistii: Planul lui Obama, un "maraton al cheltuielilor sociale"
16.02.2009, 19:05 23

Barack Obama a prezentat planul sau ca singura modalitate de a salva economia si de a proteja victimele crizei financiare, insa economistii au avertizat cu privire la distrugerea reformelor incepute in ultimii 20 de ani de Ronald Reagan si de Bill Clinton, care au redus dependenta de ajutorul de la stat, relateaza cotidianul britanic The Times in editia electronica.

Multi economisti au criticat convingerile presedintelui Obama ca iesirea din criza se va face prin cresterea cheltuielilor guvernamentale, acestia sustinand ca reducerea taxelor este cheia.
Robert Rector, unul dintre cei mai importanti consilieri ai fostului presedinte Bill Clinton in programe de "welfare", a avertizat ca planul lui Obama este un "maraton al cheltuielilor sociale" si va duce la cele mai mari cheltuieli guvernamentale pe ajutoare, pe un an, din istoria Americii.
"Au distorsionat complet principiile fiscale si politice ale reformei pentru servicii sociale", a spus Rector.
La randul sau, Douglas Besharov, autor al unui studiu in domeniul reformelor sociale, a declarat ca planul de stimulare a economiei al lui Obama va "desira" majoritatea reformelor din 1996 ale lui Bill Clinton, care au redus cu pana la 65% dependenta de ajutor de la stat si a trimis milioane de americani la munca si care i-a facut pe britanici, dar si alte guverne ale lumii sa adopte masuri similare.
Planul lui Obama - a carui valoare initiala a fost de 825 de miliarde de dolari, ajuns la 787 de miliarde $ in urma negocierilor cu Congresul - propune crearea a 3,5 milioane de locuri de munca in doi ani in mare parte in infrastructura si in industria energiei din surse regenerabile.
In lexiconul politic american, scrie publicatia citata mai sus, "welfare" a devenit un cuvant neagreat - unii referindu-se la el ca la cuvantul cu W - si nimic nu maniaza mai mult presa de scandal din SUA decat ca banii contribuabililor sunt cheltuiti aiurea.
Planul a fost aprobat saptamana trecuta de Congresul SUA, insa dupa multe negocieri cu opozitia republicana, care considera ca programul lui Obama este prea costisitor si ineficient.
"Daca va place dependenta de stat, atunci o sa iubiti planul care se discuta acum in Congres", a declarat in timpul negocierilor Michale Steele, noul presedinte al Comitetului National Republican.
Sustinatorii planului lui Obama au declarat insa ca actuala criza este foarte grava, iar certurile intelectualilor cu privire la natura serviciilor sociale trebuie sa treaca in planul secund.
"Cum poti sa-i spui cuiva care si-a pierdut slujba sa-si caute un alt loc de munca cand nu e nicio slujba?", a declarat un apropiat al lui Obama.
Poate cel mai ingrijorator lucru pentru Obama, scrie The Times, este faptul ca unul dintre cei mai mari sustinatori ai sai, Paul Krugman, laureatul premiului Nobel pentru economie in 2008, incepe sa se indoiasca de planul presedintelui american.
Krugman a declarat ca victoria lui Obama de saptamana trecuta din Congres "se simte mai mult ca o infrangere".
"Am simtit ceva rau din fundul stomacului - un sentiment ca America nu este in stare sa rezolve cea mai mare provocare economica din ultimii 70 de ani", a spus Krugman.
In ajunul promulgarii planului, consilierii liderului de la Casa Alba i-au avertizat pe americani sa nu se astepte la miracole imediat dupa semnarea documentului.
"Vor exista semne ale inceperii activitatii foarte repede. Dar va trece ceva timp pana sa se vada in statistici. Presedintele a avertizat de altfel ca situatia se va inrautati inainte sa se imbunatateasca", a declarat David Axelrod, principalul consilier al presedintelui SUA.
"Nu cred ca exista indoiala ca situatia economica nationala s-a inrautatit in ultimele luni. Accelerarea cresterii somajului inseamna probabil ca economia se va inrautati inainte sa isi revina", a declarat, la randul sau, Robert Gibbs, purtatorul de cuvant al Casei Albe.
 
Planul de stimulare al lui Obama
  • 240 mld. dolari pentru suspendarea taxelor pentru indivizi si afaceri
  • 140 de miliarde de dolari pentru sistemul de sanatate
  • 100 de miliarde de dolari pentru educatie
  • 48 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructura
Sursa: Associated Press/BBC News
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO