Politică externă

Ecologistii l-au invins pe Chirac

16.02.2006, 21:02 19

Presedintele francez Jacques Chirac a ordonat intoarcerea in tara a portavionului Clemenceau, numit de ecologisti o "bomba toxica" datorita azbestului folosit la constructia sa, care se indrepta spre un santier de dezasamblare din India, dupa ce instanta suprema franceza a emis o decizie in acest sens. Este o victorie a grupurilor ecologiste franceze si internationale care au avertizat timp de mai multe saptamani ca dezafectarea navei va pune in primejdie viata muncitorilor indieni care vor intreprinde aceasta operatiune.

Portavionul Clemenceau, candva mandria marinei militare franceze, a fost construit in 1957, atunci cand nu se cunostea potentialul toxic al azbestului si a ramas in serviciul flotei pana in 1997 cand a fost retras. Acum, nava a ajuns in mijlocul unei intense dispute intre Franta si India, care vine intr-un moment nepotrivit pentru presedintele Chirac, chiar in ajunul vizitei pe care o va efectua pe continentul asiatic, vizita in timpul careia va descinde si la New Delhi.

Povestea portavionului pune in evidenta o problema din ce in ce mai presanta. Peste 700 de nave sunt scoase din folosinta anual, multe din acestea fiind construite din materiale cu potential toxic, iar in intreaga Uniune Europeana nu exista in momentul de fata nici un santier naval specializat in casarea navelor scoase din uz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO