Politică externă

Echipa de economisti a lui Obama intra deja in paine

26.11.2008, 19:06 13

Comisia Consultativa pentru Recuperare Economica (Economic Recovery Advisory Board), pe care o va conduce Volcker, nu are scopul de a inlocui rolul principal jucat de Trezoreria SUA, ci doar va oferi noului presedinte sfaturi in afara canalelor birocratice normale, scria ieri presa americana.
Alte nume care vor face parte din aceasta comisie a inteleptilor nu sunt inca cunoscute, in afara de Austan Goolsbee, un economist de la Universitatea din Chicago, care va fi director al comitetului.
Comitetul de consilieri economice il copiaza intr-o oarecare masura pe cel al consilierilor pe probleme de securitate interna al presedintelui Eisenhower, infiintat in timpul Razboiului Rece. Pe de alta parte, echipa de "oficiali" a lui Obama se pregateste deja sa intre in paine. Timothy Geithner, presedintele Rezervei Federale din New York, se familiarizeaza deja cu viitoarea sa functie de secretar al Trezoreriei si s-a intalnit marti la sediul institutiei cu Henry Paulson, pe care il va succeda in functie. 
Geithner este cel mai nou membru al echipei economice a presedintelui ales american Barack Obama, el fiind anuntat pentru a prelua portofoliul finantelor la inceputul acestei saptamani. Paulson si Geithner se cunosc bine, intrucat au colaborat la conceperea mai multor strategii ale autoritatilor pentru lupta impotriva crizei financiare.
Paulson a spus marti ca echipa de economisti a lui Obama a fost foarte exact informata asupra masurilor in curs pentru redresarea sistemului economic.
Obama va fi investit oficial in functie in luna ianuarie si cei pe care ii va nominaliza oficial pentru functiile din noua administratie urmeaza sa fie confirmati de Senat dupa 20 ianuarie, ziua in care noul presedinte isi incepe mandatul.
Presedintele ales al Statelor Unite si-a ales, asadar, ca principali consilieri economici pe Timothy F. Geithner, pentru postul de secretar al Trezoreriei, Lawrence H. Summers pentru postul de consilier principal pe probleme economice al Casei Albe si pe Peter R. Orszag ca director de buget. De asemenea, din echipa lui Obama va face parte si Christina Romer, profesoara de economie, care va fi sef al consilierilor economici de la Casa Alba. 
Ben Bernanke, actualul presedinte al FED, ar putea fi inlocuit in 2010 de Lawrence Summers, care a ocupat functia de secretar al Trezoreriei din 1999 pana in 2001.
Obama era asteptat sa anunte de asemenea ca actualul secretar al apararii, Robert Gates, isi va continua mandatul la Casa Alba. De asemenea, este asteptat anuntul sau in legatura cu nominalizarea in functia de secretar de stat a lui Hillary Clinton, fosta sa rivala in cursa interna din Partidul Democrat pentru desemnarea candidatului la Presedintia SUA.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO