Politică externă

Dupa sediul ONU, irakienii au atacat sediul Crucii Rosii

28.10.2003, 00:00 16

Cinci atentate au zguduit ieri aproape simultan capitala irakiana - unul dintre atacuri vizand sediul Crucii Rosii Internationale, iar celelalte patru comisariate ale politiei irakiene, bilantul provizoriu fiind de cel putin 20 de morti si zeci de ranita.
Seria de atentate s-a produs in prima zi a Ramadanului in Irak - luna sfanta pe care musulmanii si-o petrec in rugaciune.
Cel putin 12 persoane, potrivit agentiilor internationale de presa, au murit in atentatul cu masina capcana comis in fata  Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) din Bagdad acesta fiind primul atac impotriva organizatiei umanitare de la debutul activitatii sale in Irak, in ani '80. Potrivit martorilor, atacatorii au folosit o ambulanta care a sarit in aer in fata sediului CICR. In cladire se aflau cateva zeci de oameni, mai putin ca de obicei din cauza sarbatorii Ramadanului. Cateva minute mai tarziu, o a doua explozie a avut loc in apropierea Ministerului Sanatatii, dar nu institutia a fost tinta atacului ci un comisariat de politie, iar in atac si-au pierdut viata opt persoane. Intr-un al treilea atentat, cu masina capcana care a vizat un alt sediu al politiei, trei politisti irakieni au fost ucisi atii raniti. Printre raniti s-au aflat si zece militari americani. Adjunctul ministrului irakian de interne Ahmed Ibrahim l-a acuzat pe fostul presedinte  Saddam Hussein ca este responsabil de aceste violente. "Este un atac terorist mizerabil executat de oamenii lui Saddam Hussein." a spus el, adaugand ca "Saddam Hussein este in spatele tuturor catastrofelor in Irak."
Aceste atacuri survin la doar o zi dupa ce patru militari americani isi pierdusera viata in Bagdad, in mai multe atacuri. Doi militari americani au fost ucisi si alti doi au fost raniti, duminica seara, in timpul exploziei unei bombe amplasate pe o sosea. Un alt militar american a fost ucis si alti doi au fost raniti  intr-un atac cu mortiera care s-a produs in inchisoarea Abu Gharib, din apropiere de Bagdad. Duminica dimineata, un alt soldat american a fost ucis intr-un atac cu rachete care a avut loc la hotelul Al -Rashid din Bagdad, unde era cazat si adjunctul secretarului american al Apararii, Paul Wolfowitz. Potrivit Washington Times, directorul unei firme care recruteaza personal pentru hotelul Al-Rashid este un fost colaborator al serviciilor de securitate irakiene si le-ar fi putut oferi informatii sustinatorilor lui Saddam Hussein, pentru a organiza atacul. De la 1 mai, data oficiala a incheierii razboiului, in Irak au fost ucisi 112 militari americani.



Powell: Nu ne asteptam la o asa rezistenta
Dupa atacul impotriva hotelului Al - Rashid, secretarul de stat american, Colin Powell, a declarat ca Statele Unite au fost surprinse de amploarea atentatelor din Irak, comise dupa terminarea razboiului. "Nu ne asteptam la atacuri atat de intense si de lunga durata", a declarat el, adaugand: "Trecerm printr-o perioada foarte dificila, dar Statele Unite pot depasi aceasta perioada."  



Ramadan insangerat
Lumea musulmana a intrat de duminica in sarbatoarea Ramadanului - sarbatoare sfanta a Islamului care dureaza o luna. In Irak, marele ayatollah al siitilor Ali Sistani a anuntat debutul primului Ramadan de dupa Saddam Hussein pentru ieri, in vreme ce sunitii si-au fixat inceputul sarbatorii cu o zi inainte. Pentru palestinieni, iordanieni si yemeniti, Ramadanul a inceput duminica, in vreme ce pentru monarhiile arabe (Arabia Saudita, Kuweit, Emiratele Arabe, Quatat si Oman) sarbatoarea a inceput ieri.
Presedintele american, George W. Bush, le-a transmis musulmanilor, duminica seara, urarile sale, la inceputul lunii sfinte. "Aceasta luna de introspectie le ofera musulmanilor ocazia de a se concentra asupra credintei lor si de a urma cerintele lui Allah. (...)  Prin intermediul rugaciunii, a contemplarii si a actiunilor umanitare, musulmanii de pe mapamond isi reinnoiesc angajamentul de a trai o viata cinstita, integra si plina de compasiune", a declarat Bush, intr-un mesaj al Casei Albe. Islamul este o religie pasnica, iar cei care o practica au contribuit la bunastarea Statelor Unite si a mapamondului, a precizat el.



Principalele atacuri teroriste, in Irak
26 octombrie: 29 de rachete lovesc hotelul Al - Rashid din Bagdad, in care se afla si secretarul adjunct al apararii Paul Wolfowitz - 1 mort si 29 de raniti
12 octombrie: atac sinucigas cu bomba impotriva hotelului Bagdad - sase morti
9 octombrie: atac sinucigas cu masina capcana impotriva unui sediu al politiei din cartierul Sadr City,din Capitala - zece morti
29 august atac cu masina capcana impotriva unei moschei,  de langa Najaf - 125 de morti
19 august: atac cu masina capcana impotriva sediului ONU din Bagdad - 23 de morti
7 august: atac impotriva ambasadei Iordaniei - 14 morti.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO