Politică externă

Dosarele STASI despre Helmut Kohl, accesibile publicului

25.03.2005, 00:00 29


O parte a arhivelor fostei politii secrete est-germane, STASI, care se refera la fostul cancelar german Helmut Kohl este accesibila, incepand de ieri.


Biroul german pentru gestionarea arhivelor STASI a anuntat ca accesul la documente este posibil in baza unui act emis in iunie de Curtea Administrativa Federala. Aceasta a autorizat consultarea unora dintre documentele STASI referitoare la fostul cancelar, impunand insa restrictii in acest sens cercetatorilor si ziaristilor.


Fostul cancelar, artizan al unificarii Germaniei s-a retras din viata publica in urma unui scandal legat de o finantare ilegala a partidului sau. In timpul existentei Germaniei comuniste politia secreta est-germana a reusit sa-i asculte telefoanele, dar nu se stie ce informatii sau secrete a obtinut. Kohl a dus o lupta indelungata cu justitia pentru a impiedica deschiderea dosarelor care il privesc, insistand asupra situatiei sale de victima a STASI.


Curtea Administrativa Federala a decis ca o parte a dosarelor sa poata fi consultata, dar o parte a documentelor, in special cele cu caracter privat, va ramane secreta.


Noua lege din 2002 referitoare la consultarea arhivelor STASI prevede ca sunt accesibile documentele care aduc clarificari asupra metodelor de actiune ale serviciului de spionaj est-german, potrivit lui Birthler.


Directoarea Biroului, Marianne Birthler, si-a exprimat satisfactia ca "documentele referitoare la Helmut Kohl vor putea fi consultate, dupa proceduri judiciare care au durat multi ani". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO