Politică externă

Demografia transforma Franta in prima economie a Europei

20.02.2007, 19:27 313

Franta va deveni cea mai puternica economie a Europei pana in 2035, intrecand Germania, daca actualele tendinte demografice se pastreaza, este concluzia unui studiu al Institutului economic din K?ln. Pana in 2045 Franta va depasi Germania la capitolul demografic si va deveni cea mai populata tara a Europei si de aici succesul ei economic.
Axel Pluennecke, un expert al institutului, sustine ca cresterea economica a Frantei va deveni extrem de vizibila intre 2025 si 2035, cand generatia anilor e70 si e80 din Germania se va pensiona si vor fi mult mai putini oameni care sa le ia locul.
"Aceasta deficienta a fortei de munca va actiona ca o frana asupra cresterii economice. Pana atunci economia franceza va creste deja de doua ori mai repede decat cea germana", a spus Pluennecke.
Problema natalitatii scazute va deveni acuta pentru Europa, pe masura ce actualele generatii imbatranesc. Tarile cu natalitate scazuta vor fi obligate astfel sa accepte din ce in ce mai multi imigranti pentru a suplini lipsa fortei de munca, ceea ce creeaza unele probleme de ordin social. Actualmente in Franta media fertilitatii (numarul de copii nascuti de o femeie in cursul vietii sale fertile) este de 2,07 copii, iar in Marea Britanie si tarile nordice este de 1,8. Medii foarte scazute ale fertilitatii se inregistreaza in Germania (1,4) si Polonia, Slovacia, Ungaria, Grecia si Spania (1,3). Romania este si ea la coada clasamentului cu o rata a fertilitatii de 1,3, desi in comparatie cu anii e90, atat rata fertilitatii cat si a natalitatii au crescut.
Desi Franta are o populatie mai mica cu 20 milioane decat Germania, intre 2000 si 2006 s-au nascut cu peste 500.000 de copiii mai mult decat in Germania. La fiecare 1.000 de locuitori se nasc in Franta 13 copii, pe cand in Germania se nasc doar 8. Anul trecut in Franta s-au nascut 831.000 de copii, iar in Germania doar 675.000.
Cum a reusit statul francez performanta aceasta? Raspunsul sta in politicile demografice demarate la mijlocul anilor e80. Statul francez pune la dispozitia familiilor foarte multe centre pentru copii mici, ale caror costuri sunt relativ scazute, astfel femeile nefiind nevoite sa aleaga intre cariera si familie. La fel, in Franta exista mai multe gradinite decat in Germania si semnificativ mai multe scoli in care copii pot manca sau dormi pana cand parintii lor termina ziua de lucru. In plus, chiar si familiile bogate primesc reduceri fiscale daca aleg sa faca copii.
Cei doi candidati importanti pentru presedintia Frantei, Nicolas Sarkozy - cu o orientare de drepta - si socialista Segolene Royal au promis ca continue aceste politici. Royal a promis sa creasca cu 200.000 locurile in cresele pentru copii sub 2 ani, iar Sarkozy a propus 600.000 de locuri pentru copii sub 3 ani, dar si ca perioada in care femeia a avut copii sa fie considerata vechime in munca.
Berlinul a trecut in ultima vreme politicile familiale la varful agendei politice, incurajand femeile sa faca copii. Ministrul federal al familiei, Ursula von der Leyen, care are numarul record de sapte copii, a propus anul trecut o serie de masuri menite sa creasca sporul demografic al Germaniei. Aceste masuri includ un salariu parental si chiar reduceri de taxe inspirate din modelul francez. Ministrul mai doreste ca pana in 2013 sa fie disponibile 750.000 de locuri noi in centrele pentru copii. Insa pentru ca efectul acestor masuri sa devina vizibil va trebui sa treaca cel putin un deceniu.
Thomas Straubhaar, presedintele Institutului de la Hamburg pentru Economie Mondiala, este de parere insa ca scaderea demografica nu ar trebui sa sperie Germania: "Fantoma demografica nu este atat de periculoasa precum este prezentata. Intr-o Europa in care persoanele pot circula liber rata nationala de natalitate nu mai joaca un rol asa de important. Daca exista un deficit de forta de munca oameni din alte parti ale Europei vor veni sa-l corecteze, pentru ca intr-o Europa liberalizata cererea si oferta pe piata de munca tind sa produca un echilibru".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO