Politică externă

Delors: Francezii au incurcat borcanele

27.05.2005, 19:33 8

Socialistul francez Jacques Delors, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai Uniunii Europene este convins ca tara sa va spune "Nu" Constitutiei europene la referendumul de duminica.

El crede insa ca francezii confunda problemele interne cu cele europene si referendumul cu alegerile prezidentiale de peste doi ani, relateaza Financial Times.

"Acest vot negativ dat Constitutiei europene va determina o slabire a Frantei si va crea o stare de confuzie in toata Europa, situatie care nu va fi usor de rezolvat", a declarat fostul presedinte al Comisiei Europene intr-un interviu acordat ziarului Financial Times.

Cu toate ca a rezolvat multe crize in timpul detinerii presedintiei Comisiei Europene, Delors este de parere ca vor fi destul de dificil de rezolvat consecintele unui vot negativ francez la referendumul de duminica, mai ales ca sunt cauzate de incoerenta celor care se opun Constitutiei.

In ultimele saptamani, el a incercat sa-si convinga colegii socialisti sa sustina constitutia si nu a abandonat speranta ca Franta va spune "Da" textului, in ciuda rezultatelor negative ale sondajelor de opinie.

"Presedintele republicii isi va juca ultima carte in timpul aparitiilor televizate. El e presedintele. Poate gasi cuvintele pentru a convinge 3-4% dintre cei care in mod normal nu ar fi mers la vot sa voteze constitutia", a spus Delors.

"Dar este evident ca va fi dificil, deoarece scaderea popularitatii presedintelui Frantei a coincis cu cresterea celor care sunt decisi sa spuna ''nu'' Constitutiei europene."

El este de parere ca acest context in care se dezbate Constitutia europeana a depasit demult textul acesteia. "Toate sondajele de opinie de pana acum au aratat ca doua treimi dintre francezi sustin proiectul european", a afirmat el. "Dar acum cei care se opun constitutiei prezinta UE ca un fel de monstru infricosator", a adaugat Delors.

"Cred ca totul este mascat de situatia politica, economica si sociala interna", a declarat fostul presedinte al Comisiei Europene. O parte a problemei o reprezinta faptul ca dezbaterile pentru referendumul Constitutiei europene au fost influentate de alegerile prezidentiale din 2007. "Cerem alegatorilor sa faca o distinctie clara intre 2005 si 2007, lucru destul de dificil in acest context ambiguu al referendumului", a declarat el.

Fostul presedinte al Comisie Europene se plange ca opozantii Constitutiei europene condamna Bruxelles pentru problemele care ar fi trebuit sa fie rezolvate in Franta. "Educatia, cultura, politica fortelor de munca, asigurarile de sanatate si protectia sociala sunt de competenta guvernelor nationale", a declarat el. "Problemele Frantei sunt problemele Frantei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO