Politică externă

De ce Basescu nu a fost la Tbilisi alaturi de ceilalti presedinti cand au spus "Nu" Rusiei

15.08.2008, 19:31 27

Tancurile rusesti fac legea in portul georgian Poti, in vreme ce ambarcatiuni care apartin Georgiei sunt scufundate in Marea Neagra. Aceeasi mare despre care presedintele Traian Basescu spunea acum doi ani, la Consiliul Europei, ca nu apartine rusilor. "Marea Neagra nu este lac rusesc", spusese raspicat fostul sef de nava. In acest context se pune problema de ce Traian Basescu nu a avut aceeasi replica si in ultima saptamana, cand Georgia prietena a fost in razboi cu Rusia si de ce presedintele Basescu nu a mers la Tbilisi, odata cu omologii sai din Polonia, Ucraina si din tarile baltice?
Pana la summit-ul NATO din aprilie, seful statului a tinut sa-si sublinieze prietenia fata de tarile din fostul spatiu ex-sovietic. A mers in Ucraina, la investirea in functie a lui Viktor Iuscenko in 2005 - una din primele sale vizite in strainatate in calitate de sef al statului. In luna noiembrie a aceluiasi an a mers la Tbilisi, la aniversarea a doi ani de la Revolutia Trandafirilor, dupa ce il asigurase pe presedintele Mihail Saakasvili de sprijinul Romaniei pentru integrarea Georgiei in structurile euro-atlantice si se angajase, intr-o convorbire telefonica cu presedintele georgian, sa intervina pe langa presedintele american George W. Bush in favoarea micutei tari de la Marea Neagra.
La inceputul acestui an, seful statului roman a mers din nou la Tbilisi, la investirea in functie a lui Saakasvili, reales pentru un nou mandat de presedinte, unde a dat asigurari ca Romania va sustine acordarea Planului de Actiune pentru aderarea (MAP) pentru Georgia, la summit-ul NATO de la Bucuresti. Si americanii au fost favorabili Georgiei, insa tara a fost lasata cel putin pentru moment pe dinafara organizatiei din cauza opozitiei Germaniei si Frantei. De ce Romania, care clameaza ca este o voce importanta in regiunea Marii Negre nu s-a facut auzita?
"Romania este totusi o tara mica si lipsita de forta. Era de dorit sa reactioneze mai ferm, dar a preferat o atitudine circumspecta", spune profesorul Cristian Parvulescu. El remarca totusi ca absenta presedintelui roman de la Tbilisi e si o recunoastere a faptului ca Romania nu este o voce printre liderii europeni in zona Marii Negre si ca nu are o atitudine clara in relatiile cu Rusia in ciuda apartenentei sale la UE si NATO. De la Cotroceni nu au venit ieri explicatii in legatura cu absenta sefului statului de la Tbilisi.
Presedintele SUA George W. Bush a decis sa trimita in Georgia un avion cu ajutoare, dar nu va merge la Tbilisi. Secretarul de stat american Condoleezza Rice urmeaza sa ajunga astazi la Tbilisi. Oficialul american a adoptat un ton dur fata de Rusia intr-o conferinta de presa la Washington.
"Nu mai este 1968 si invadarea Cehoslovaciei, ca Rusia sa isi poata ameninta vecinii, sa ocupe o capitala, sa rastoarne un guvern si sa plece", a afirmat Rice. "Lucrurile s-au schimbat". "Mesajul este acela ca Rusia nu a acceptat, probabil, ca este timpul sa uite de Razboiul Rece si sa trecem la o noua era", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO