Politică externă

Danemarca, afectata economic de boicotul musulman

08.02.2006, 21:31 14

Pe masura ce criza declansata de publicarea caricaturilor profetului Mahomed intr-un cotidian danez ia amploare, companiile daneze incep sa inregistreze masive pierderi financiare cauzate de boicotarea produselor lor in statele islamice.

Indeosebi companiile din industria alimentara sunt afectate de acest boicot, produsele lor fiind indepartate din rafturile magazinelor din intregul Orient Mijlociu, iar cumparatorilor li se ofera alternative fabricate in tari precum Noua Zeelanda, Turcia sau Arabia Saudita. Chiar si retelele de supermaketuri europene care actioneaza in statele islamice, cum ar fi Carrefour, au decis retragerea produselor daneze de la vanzare. In statele islamice actioneaza adevarate grupuri de presiune care sunt deosebit de active in promovarea boicotului, prin trimiterea de SMS-uri si e-mail-uri care sa mobilizeze populatia sa nu cumpere produse daneze.

Cea mai mare companie de produse lactate din Europa, Arla, care are capital mixt suedezo-danez, estimeaza pierderi de 1,5 milioane de euro pe zi din cauza acestui boicot. De asemenea, conducerea companiei a fost nevoita sa inchida fabrica din Ryadh, capitala Arabiei Saudite. Planurile de extindere a productiei au fost sistate, iar reprezentantii companiei nu pot estima cat timp ii va fi necesar pentru ca Arla sa-si recapete pozitia pe piata produselor lactate din Orientul Mijlociu. "Pentru noi este o situatie critica", a spus managerul regional al Arla, Jacob Mikkelsen. "Nu doar ca afecteaza piata din aceasta zona, dar ne afecteaza si angajatii si partenerii nostri de afaceri. Deja a trebuit sa concediem o parte a personalului din fabricile din Danemarca deoarece nu mai avem vanzari", a explicat Mikkelsen.

Pe de alta parte, situatia Arla in regiune genereaza cresteri ale vanzarilor pentru competitorii sai de pe piata produselor lactate. Grupul neo-zeelandez Fonterra, precum si cel francez Lactalis se asteapta la cresterea comenzilor din zona Orientului Mijlociu.

Mai multe guverne din zona Orientului Mijlociu au anuntat suspendarea legaturilor comerciale cu Danemarca. Iranul a sistat toate legaturile economice cu statul scandinav. Importurile de produse daneze in Iran sunt situate la un nivel de 280 de milioane de dolari anual, printre bunurile achizitionate de statul islamic numarandu-se medicamente, echipamente industriale si produse alimentare. Autoritatile de la Teheran nu se opresc insa la embargoul economic, se are in vedere publicarea unor caricaturi privitoare la Holocaust, drept riposta fata de insulta adusa profetului Mahomed.

Intre timp, reprezentantii opozitiei daneze si-au manifestat nemultumirea fata de slaba sustinere pe care a primit-o tara lor din partea Uniunii Europene pana in acest moment. "Aceasta este o problema europeana, nu doar o problema daneza. Cred ca este ciudat ca UE a fost absenta pana in acesta criza", a spus Holger K. Nielsen, un lider al Partidului Socialist. Conducatoarea Partidului Popular danez - care are o orientare antiimigratie si anti-UE, Pia Kjarsgard, a fost si mai categorica, spunand ca Danemarca ar trebui sa fie sustinuta de catre UE, in mod special atunci cand sunt in joc interesele sale comerciale si securitatea personalului diplomatic din tarile islamice.

Iesind din expectativa cu care a privit acest scandal, lasand lucrurile sa se linisteasca de la sine, Uniunea Europeana a emis o rezolutie in termeni fermi in care cerea statelor islamice sa-si respecte angajamentele asumate prin Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice si sa asigure protectia reprezentantelor diplomatice si a personalului lor.

Apelurile la calm si la moderatie nu par sa dea roade insa, iar protestele violente din tarile islamice au tendinta sa se extinda. Ambasada austriaca din Teheran a fost luata cu asalt de un grup de protestatari care au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov, scandand totodata "Europa, Europa, sa-ti fie rusine".

Incidente si mai violente s-au semnalat in Afganistan, acolo unde efectivele NATO au fost atacate de multimea furioasa, fiind nevoie de interventia militarilor britanici pentru a fi restabilita ordinea. Ciocnirile s-au soldat cu cel putin trei morti din tabara manifestantilor si mai multi raniti. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO