Politică externă

Cursa pentru Casa Alba a ajuns la final pentru Hillary Clinton

04.06.2008, 20:45 11

Democrata Hillary Clinton era asteptata aseara sa tina un discurs la New York, perceput de oamenii sai din campanie drept unul de despartire, in conditiile in care competitia din sanul Partidului Democrat a ajuns la final, iar Obama se afla la doar 42 de delegati distanta de investitura. Acestia au completat ca este putin probabil ca fosta prima doamna a Statelor Unite sa faca pasul final marti (ieri, n.red.), acela de a se retrage din campania electrorala, lucru cel mai probabil sa se intample saptamana viitoare, cand victoria lui Obama va fi cel mai vizibila.
Ieri au avut loc ultimele alegeri primare din cursa pentru investitura democrata, in Dakota de Sud si Montana, unde Obama era favorit si ale caror rezultate nu urmau sa schimbe "balanta castigatorilor". Desi a pornit anul trecut in campania electorala drept favorita, "doamna de fier", Hillary Clinton, s-a lovit de succesele adversarului sau, tanarul neexperimentat si aparent fara sansa in fata ei Barack Obama.
De altfel, sotul acesteia, Bill Clinton, a anticipat o eventuala retragere a lui Hillary Clinton din cursa democrata. "Aceasta ar putea fi ultima zi in care voi fi implicat intr-o asemenea campanie. Credeam ca am terminat cu politica, pana cand Hillary a decis sa candideze. Dar aceasta a fost cea mai mare onoare din viata mea sa fac campanie pentru ea", a declarat Bill Clinton la un miting electoral in Dakota de Sud.
Discursul de ieri, in care Hillary Clinton a transmis ca va face orice pentru ca Partidul Democrat sa castige alegerile din noiembrie, a fost interpretat de sustinatorii lui Obama drept un accept in cazul in care i se va propune sa formeze un tandem cu adversarul sau. Obama avea toate sansele sa-si proclame ieri victoria, in conditiile in care ii mai trebuiau doar 42 de delegati din cei 2.118 necesari pentru a obtine investitura democrata. Miza sa cea mare este obtinerea sprijinului a 200 de superdelegati democrati (oameni influenti ai partidului care pot vota cu cine doresc) indecisi, care sa-l ajute sa atinga "numarul magic" de 2.118.
Intr-un interviu acordat cotidianului american USA Today, senatorul de culoare a declarat "ca are sanse foarte bune" in a obtine nominalizarea partidului sau in noaptea de marti spre miercuri, daca superdelegatii se hotarasc sa-l sustina. Senatorul de Illinois deja a declarat in mai multe randuri ca este sigur ca va obtine investitura partidului pe care-l reprezinta si si-a indreptat atacurile impotriva candidatului republican John McCain, mentionand-o pe Hillary Clinton doar ca pe o partenera in alegerile prezidentiale.
De asemenea, presa britanica a relatat ca Hillary Clinton negociaza cu Barack Obama posibilitatea ca senatorul de Illinois sa o ajute sa isi achite datoriile uriase acumulate in cursul campaniei electorale, estimate la aproximativ 40 de milioane de dolari. Hillary Clinton a contribuit cu fonduri personale in valoare de 11,5 milioane de dolari in cursul campaniei electorale, a scris publicatia The Daily Telegraph.
O sursa apropiata unui sustinator financiar important al senatorului de New York a declarat ca "nu este vorba despre functia de vicepresedinte sau oricare alta pozitie pe care ar putea-o obtine, este vorba despre bani, despre banii familiei Clinton in special", vorbind despre o eventuala colaborare dintre Obama si Clinton.
De asemenea, o colaborare cu Hillary Clinton ar fi benefica si pentru Obama, deoarece, dupa cum relateaza Financial Times, finantatorii campaniei fostei prime doamne a SUA i-ar putea acorda donatii lui Barack Obama, daca acesta va castiga investitura democrata pentru Casa Alba.
De altfel, Obama a declarat ca "dupa ce se va asterne praful pe cursa democrata", doreste imediat sa discute cu Clinton pentru o colaborare in noiembrie, caracterizand-o pe rivala sa drept "un oficial public redutabil", care a avut "o campanie remarcabila".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO