Politică externă

Criza ii aduce puncte lui Obama si il scufunda pe McCain

08.10.2008, 18:32 12

In ciuda atacurilor dure ale lui McCain impotriva lui Obama, cel din urma si-a consolidat avansul pe care-l avea. Un sondaj al CNN/Opinion Research Corporation publicat ieri in urma dezbaterii a aratat ca Obama a fost considerat mai bun de 54% dintre alegatori fata de 30 de procente ale lui McCain.

Cu toate acestea, analistii au considerat ca niciunul dintre cei doi candidati nu a avut o performanta stralucita in cadrul dezbaterii. Ei nu au reusit sa dea raspunsuri clare la intrebarile care le-au fost puse, preferand sa se acuze reciproc si sa-si critice pozitiile.
In contextul crizei economice globale (principala prioritate a americanilor), McCain a propus un plan in valoare de 300 de miliarde de dolari, care prevede cumpararea de catre stat a ipotecilor de la persoanele care nu le mai pot plati. Planul lui McCain vine in urma celui adoptat recent de Congresul american in valoare de 700 de miliarde de dolari care presupune cumpararea activelor neperformante de la bancile cu probleme financiare.
"Este prea scump?", i-a intrebat McCain pe alegatorii prezenti la dezbatere. "Da. Dar stim cu totii ca pana nu stabilizam preturile locuintelor in America, nu ne vom reveni si nu vom putea sa cream locuri de munca si sa refacem economia", a mai spus candidatul republican.
Spre deosebire de acesta, Obama s-a rezumat la a repeta faptul ca actuala criza financiara este rezultatul politicilor esuate din ultimii ani ale actualei administratii republicane de la Casa Alba.
El a mai spus ca nu numai Wall-Street-ul, dar si clasa medie au nevoie de un pachet de salvare care sa includa reduceri de taxe.
McCain l-a portretizat pe Obama ca un sustinator inrait al taxelor care e in stare sa-si tradeze partidul, iar Obama a spus despre politicile candidatului republican ca ii ajuta pe oamenii bogati si ii dezavantajeaza pe cei din clasa muncitoare.
Intrebati ce alegere vor face pentru postul de secretar al Trezoreriei in cazul in care vor fi alesi presedinte al SUA, ambii candidati l-au mentionat pe Warren Buffet (sustinator al lui Obama), binecunoscutul investitor american si unul dintre cei mai bogati oameni din lume.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO