Politică externă

Criza economica inclina balanta de putere de la Kremlin dinspre Putin spre Medvedev

03.03.2009, 19:21 30

Criza economica din Rusia incepe sa destabilieze balanta de putere de la Kremlin, mai precis autoritatea premierului Vladimir Putin incepe sa scada in favoarea protejatului sau, presedintele Dmitri Medvedev, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Exista semne ingrijoratoare potrivita carora grupuri puternice de militari si fosti agenti ai KGB, reuniti in jurul lui Putin, se lupta cu liberalii din jurul lui Medvedev pentru a mentine controlul asupra finantelor statului, aflat in proces de evaporare.
Rusia a fost afectata grav de criza economica, bursa scazand cu aproape 80% si rubla devalorizandu-se rapid. Miliardarii rusi, aflati pe primele locuri in topurile internationale ale oamenilor bogati, au anuntat pierderi de 150 de miliarde de dolari anul trecut. Aceasta situatie si lupta de la Kremlin il pun pe Putin intr-o situatie neobisnuita. Putin, fost presedinte intre anii 2000 -2008, este cel care a redat Moscovei stralucirea pe plan international, devenind unul dintre cei mai respectati politicieni din Rusia si in afara ei.
Expertii sunt de parere ca Putin isi pierde statutul de pana acum, in masura in care conflictul dintre grupurile de la Kremlin continua, balanta de putere inclinand spre Medvedev.
Primul semn de acest fel a fost atunci cand Medvedev a criticat guvernul lui Putin pentru "actiunea inceata" impotriva crizei economice. Saptamana trecuta au fost organizate mai multe manifestatii pentru a cere demisia guvernului, acuzat de proasta gestionare a crizei financiare.
Dupa alegerea lui Medvedev la Kremlin, analistii au crezut ca Putin va ramane in continuare adevaratul lider si ca va conduce Rusia din umbra. Cu toate acestea insa, Medvedev da semne ca vrea sa iasa de sub tutela fostului presedinte rus. "Putin era arbitru intre cele doua grupari - siloviki (fostii agenti ai KGB) si economistii. Acum este purtat in lupta si e atacat din ambele parti. Siloviki spun ca Putin este incapabil sa-si impuna vointa, in timp ce economistii se baricadeaza in jurul lui Medvedev", este de parere Dmitri Oreskin, analist politic rus.
Pe fondul nemultumirilor legate de gestionarea crizei economice, ministrul rus de finante Alexei Kudrin a recunoscut intr-un interviu pentru CNN ca guvernul de la Moscova a facut greseli.
Potrivit ministrului rus, guvernul rus a cheltuit veniturile din vanzarile de petrol, alimentand inflatia, si nu a facut mai nimic pentru a reduce dependenta economiei de petrol. "Bineinteles, si eu imi asum responsabilitatea pentru ca nu am reusit sa diversificam economia atat de mult cat ne-am dorit. Cred ca guvernul trebuia sa fie mai conservator in politica sa financiara si sa salveze mai multi bani din cei obtinuti din pretul mare al petrolului. Cheltuiam mai multi bani decat ne-am permis, de aceea moneda nationala s-a intarit rapid si inflatia a crescut", a spus Kudrin.
Oficialii rusii au blamat de obicei Vestul, in special SUA, pentru actuala criza economica. "Ne-am intors cu cinci ani in trecut. Dar din cate stiu, bursele americane s-au dus cu zece ani inapoi", a declarat Kudrin.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO