Politică externă

Criza economica din SUA ii avantajeaza pe democrati

16.09.2008, 19:13 17

Ambii candidati au cerut o ampla reforma a reglementarilor sectorului financiar dupa ce la inceputul saptamanii Lehman Brother, una dintre cele mai importante banci de pe Wall Street, a solicitat intrarea sub protectia legii falimentului, iar Bank of America a anuntat ca va cumpara firma de brokeraj, Merrill Lynch.

Obama si McCain au prezentat mai multe idei similare pentru a rezolva problemele economice, printre care acordarea mai multor puteri agentiilor guvernamentale precum Comisia americana de Valori Mobiliare si cresterea transparentei pe piete.

Barack Obama, care a caracterizat criza de pe Wall Street drept "cea mai mare de la Marea Depresiune" economica din anii '30, a spus ca politicile republicanilor din ultimii opt ani au dus la acest soc.

"Aceasta tara nu-si mai poate permite sa promoveze, inca patru ani, aceasta filosofie perdanta", a declarat Obama.

"Timp de opt ani am avut politici care au neglijat protejarea consumatorilor, au incurajat bonusuri foarte mari pentru presedintii de companii si au ignorat clasa de mijloc a Americii. Rezultatul a fost cea mai serioasa criza financiara de la Marea Depresiune incoace", a declarat Obama la un raliu electoral din Grand Junction, Colorado.

Atat senatorul Obama, cat si John McCain, candidatul Partidului Republican la functia de presedinte al SUA, s-au declarat impotriva folosirii fondurilor statului pentru a salva Lehman Brothers.

Pozitiile celor doi rivali din cursa pentru Casa Alba in cadrul acestei crize sunt foarte importante, avand in vedere ca americanii considera in acest moment situatia economica o prioritate. Conform unui sondaj al CNN/Opinion Research Corp., 56% dintre alegatorii americani vad in economie prioritatea numarul unu a alegerilor prezidentiale.

Sondajul mai arata ca Obama ar fi mult mai avantajat in cursa pentru Casa Alba daca problemele economice vor continua sa domine opinia publica. Conform studiului, 52% dintre alegatori considera ca senatorul democrat gestioneaza mai bine criza economica. Spre deosebire de acesta, numai 44 de procente din alegatori considera ca McCain ar putea rezolva problemele economice ale tarii. Sondajul a fost desfasurat la inceputul lunii septembrie, pe un esantion de 1.022 de persoane si are o margine de eroare de 4,5 procente.

Obama a mai spus ca trebuie luate actiuni imediate pentru a reda increderea investitorilor.

"Cred ca trebuie sa ne miscam repede, deoarece am o suspiciune ca deteriorarea increderii in pietele de creditare, in pietele financiare, nu se va reface prea curand", a spus senatorul de Illinois.

El si-a exprimat de ase-menea optiunea pentru masuri pe termen scurt pentru a sprijini piata imobiliara, aflata in centrul crizei economice actuale, dar a spus ca acestea vor depinde de cat de stabile vor fi pietele.

McCain, care se va confrunta cu Obama la alegerile din 4 noiembrie, le-a spus sustinatorilor din Jacksonville, Florida, ca daca va ajunge el presedinte, criza de pe Wall Street nu se va mai intampla. "Stiti ca Wall Street-ul si pietele noastre financiare au de-a face cu o adevarata criza. Acestea sunt momente foarte dificile. Si va promit ca nu vom pune vreodata America intr-o asemenea situatie. Vom rezolva problemele de pe Wall Street si vom reforma guvernul", a declarat McCain.

Carly Fiorina, consilierul pe probleme economice al candidatului republican, a declarat ca McCain considera ca o solutie pentru actuala criza este unificarea mai multor autoritati de reglementare a pietei financiare, iar noii institutii ar trebui sa i se dea o putere mai mare pentru a se ajunge la o mai buna transparenta pe piata.

"Structurile din prezent de reglementare pentru Wall Street sunt vechi de 70 de ani. McCain a promis ca prioritatea administratiei sale va fi sa puna capat abuzurilor de la Washington si de pe Wall Street", a declarat Fiorina pentru Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO