Politică externă

Coreea de Nord se pregateste sa produca cinci arme nucleare

03.10.2003, 00:00 14

Coreea de Nord a anuntat ieri ca a reprocesat combustibil nuclear si a dat de inteles ca a utilizat deja plutoniu obtinut pentru a produce noi arme atomice. Statele Unite estimeaza ca nord coreenii s-au dotat deja cu una sau doua bombe nucleare si ca anuntul facut ieri de Phenian privind retratarea a 8.000 de bare de combustibil nuclear ii poate permite sa extraga suficient plutoniu pentru a fabrica alte cinci ogive, in decurs de cateva luni.
"RDPC (Republica Democrata Populara Coreeana) si-a reluat activitatile nucleare cu caracter pasnic. Astfel, PDPC a terminat reprocesarea a circa 8.000 de bare de combustibil nuclear", a declarat ieri un purtator de cuvant al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe, conform unui comunicat difuzat de agentia oficiala KCNA. "Vom retrata mai multe bare de combustibil (...) daca va fi necesar.", continuat el. Potrivit agentiei China noua, viceministrul afacerilor externe nord-coreean, Choe Su Hon a refuzat sa spuna care este amploarea proiectului. "Un lucru pe care vi-l pot spune este ca suntem in posesia armelor de descurajare nucleara si vom continua sa intarim aceasta descurajare." Regimul stalinist a declarat in aprilie ca a inceput retratarea barelor de combustibil nuclear, chiar inaintea primei runde de negocieri cu Statele Unite si China asupra programului sau nuclear. In  iunie Phenianul a anuntat ca acest program este aproape gata. Negocierile largite cu alte trei tari, Japonia, Coreea de Sud si Rusia, s-au desfasurat la sfarsitul lui august, dar nu au dus la nici un rezultat si au fost amanate pentru o data nedeterminata. Marti Coreea de Nord a amenintat cu boicotarea viitoarelor negicieri motivand ostilitatea Washingtonului. "Rezultatele negocierilor ne-au convins inca o data ca Statele Unite doresc dezarmarea Coreii de Nord prin exercitarea de presiuni. De aceea, nu mai avem nici interes, nici sperante fata de aceste negocieri.", a declarat in fata ONU,  Choe Su Hon.Responsabili sud-coreeni sustin insa ca este vorba doar de o tactica, iar declaratiile de ieri sunt menite sa intareasca pozitia Phenianului in negocieri. Statele Unite nu se tem atat de tehnologia nucleara a Coreii de Nord cat de faptul ca aceasta ar putea fi exportata. Statele Unite, care au trecut Coreea de Nord in Axa Raului - alaturi de Irak si Iran - nu au exclus folosirea fortei inpotriva Phenianului insa, oficial, presedintele George W. Bush a declarat in mai multe randuri ca doreste rezolvarea crizei pe cale pasnica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO