Politică externă

Coreea de Nord recunoaste ca are arme nucleare

11.02.2005, 00:00 17

Coreea de Nord a anuntat, pentru prima data, ca detine arme nucleare, dupa ce a respins propunerea de a participa la negocierile internationale pe marginea dezarmarii nucleare. Motivul invocat de autoritatile de la Phenian a fost nevoia acestei tari de a se apara impotriva Statelor Unite, pe care le percepe ca fiind tot mai ostile.
Statul comunist nord-coreean a activat, practic, prin acest anunt pericolul care era luat deja in calcul - existenta armelor nucleare in aceasta tara si sub regimul considerat nedemocratic. Anuntul vine insa la scurt timp dupa ce presedintele american, George Bush, in discursul pentru inaugurarea celui de-al doilea sau mandat la Casa Alba, a lansat in fata natiunii maericane promisiunea de a determina Coreea de Nord sa-si contramandeze programul nuclear in numai sase luni. El invocase in acest sens negocierile intre cele sase tari care participa la programul de dezarmare nucleara, de la care tocmai au anuntat ca se retrag oficialii de la Phenian. Ministerul de externe nord-coreean a declarat ca tocmai cuvintele lui Bush sunt cele care au provocat acest demers.
Acelasi minister de externe nord-coreean a anuntat ca programul nuclear pe care il dezvolta are la origine ratiuni de aparare. Declaratia sustine ca Phenianul se simte amenintat de dorinta Statelor Unite de a inlatura regimul aflat la conducerea tarii, iar arsenalul nuclear nu are in vedere decat "protejarea ideologiei, a sistemului, libertatii si democratiei alese de poporul nord-coreean".
Nu se stie precis care este dimensiunea programului nuclear de la Phenian. Din 2002, aceasta tara a refuzat prezenta reprezentantilor ONU care monitorizau activitatea acestui tip de armament. Ce se stie este ca regimul comunist de aici nu a testat bomba ca atare, dar se pare ca este posibil sa detina una sau doua bombe nucleare, precum si suficient material pentru producerea a inca altor cateva bombe.
Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a reactionat la acest anunt, citata fiind de Associated Press. Rice a declarat ca autoritatile nord-coreene nu au nici un motiv sa se teama ca tara lor va fi atacata. "Li s-a spus ca vor avea parte de asigurarea securitatii daca vor lua decizia de a renunta la armele nucleare", a precizat seful diplomatiei americane, care a adaugat inainte de a hotari ce vor face mai departe in relatiile cu Coreea de Nord, liderii americani se vor consulta cu aliatii lor.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO