Politică externă

Coreea de Nord insista sa discute cu SUA

06.01.2003, 00:00 13

Coreea de Nord a reiterat ieri ca doreste negocieri cu Statele Unite pentru iesirea din criza provocata de programul nuclear nord-coreean.
Coreea de Nord "nu a incetat sa propuna un dialog cu Statele Unite, fara conditii prealabile, in scopul incheierii unui pact de neagresiune cu Washingtonul", a anuntat agentia de presa oficiala nord-coreeana.
"Nu exista nici o schimbare a pozitiei Coreii de Nord in ceea ce priveste rezolvarea pe cale pasnica a crizei nucleare din peninsula Coreea", a adaugat agentia de presa nord-coreeana.
Phenianul a afirmat in mai multe randuri ca doreste negocieri cu Statele Unite si incheierea unui pact de neagresiune, dar Washingtonul refuza sa aiba convorbiri cu regimul stalinist nord-coreean pana ce acesta nu va renunta la actele de santaj si nu va abandona programele nucleare.
Ieri, tonul agentiei de presa nord-coreene parea mai putin agresiv, dupa ce sambata regimul de la Phenian a anuntat ca Statele Unite poarta intreaga responsabilitate pentru aceasta criza.
KCNA a avertizat totusi ca "situatia din peninsula Coreea poate ajunge intr-o noua faza de criza", in cazul in care Statele Unite nu vor raspunde solicitarilor Coreii de Nord.
"Rabdarea si toleranta Coreii de Nord sunt limitate. Statele Unite trebuie sa se gandeasca bine la consecintele grave ale politicii ostile de izolare a Coreii de Nord", adauga agentia de presa.
Actuala criza a fost declansata de decizia de luna trecuta a Coreii de Nord, de a-si repune in functiune centrala nucleara din localitatea Yongbyon, de la nord de Phenian, scoasa din functiune in anul 1994, in urma unui acord cu Statele Unite. Washingtonul declarase anterior ca Phenianul ar fi recunoscut ca dezvolta un nou program nuclear militar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO