Politică externă

Copiii din Transnistria au fost izolati

18.08.2004, 00:00 12

Militienii transnistreni au blocat, pe o distanta de jumatate de kilometru, drumul de acces spre scoala-internat din Tighina, impiedicand reprezentantii Misiunii OSCE sa aduca apa si produse alimentare copiilor, a informat Maria Ungureanu, directorul institutiei.
Directorul scolii a precizat ca elevii sunt obligati sa parcurga drumul blocat de fortele de ordine transnistrene pentru a-si aduce singuri apa si produsele alimentare transportate de o masina a Misiunii OSCE, transmite Basa-Press.
Educatorii si profesorii nu ii pot insoti pe copii pentru ca ar fi impiedicati de militieni sa revina in incinta scolii, a adaugat Ungureanu.
Alti 20 de membri ai fortelor de ordine transnistrene, care se afla in curtea institutiei, blocheaza in continuare incaperile scolii, copiii avand acces doar la bucatarie si dormitoare, a mentionat ea.
Luni seara, autoritatile din Tighina l-au eliberat pe Grigore Silvestru, tatal unui copil care invata la liceul moldovenesc din Rabnita si care a fost condamnat la sapte zile de detentie pentru ca a opus rezistenta, la 29 iulie, fortelor transnistrene care au ocupat institutia.
Potrivit agentiei oficiale de stiri Olvia-press, Tiraspolul a anuntat ca, indiferent de evolutia situatiei, copiii de la scolile moldovenesti vor frecventa institutiile cu regim normal incepand de la 1 septembrie.
"Pana la inceputul anului de invatamant, scolile moldovenesti din Transnistria au timp sa se inregistreze. Elevii de la institutiile care nu vor obtine acreditarea pana atunci vor fi transferati la institutiile de invatamant moldovenesti cu predare in baza grafiei chirilice", se arata intr-un comunicat publicat de Olvia-press.
Elena Bomesco, ministrul transnistrean al Educatiei, a declarat ca numerosi parinti ai elevilor de la scolile moldovenesti vor sa-si transfere copiii, insa conducerea acestor institutii nu le elibereaza actele necesare. Ea a anuntat ca scolile transnistrene vor accepta acesti copii si fara acte.
Directorii scolilor moldovenesti din Tighina, Rabnita si Tiraspol au declarat ca vor depune actele pentru inregistrare, insa nu vor accepta sa treaca la programa de instruire transnistreana. Ei au negat ca ar fi impiedicat parintii sa-si transfere copii la alte scoli. "Au fost cativa parinti care au retras actele, dar nu le-au depus la o alta institutie de invatamant, in asteptarea solutionarii problemei scolilor moldovenesti", au mentionat ei.



Concomitent, la Tighina, comisarul de politie Valeriu Prudnicov a informat ca 1.000 de angajati ai Cailor Ferate Moldovenesti (CFM) protesteaza, de ieri dimineata, pe peronul garii centrale din localitate, cerand anularea deciziei autoritatilor transnistrene de a trece in subordinea Tiraspolului filialele CFM din Transnistria.
Angajatii CFM si-au manifestat ingrijorarea fata de declaratiile conducerii centrale a Cailor Ferate, care a amenintat administratia de la Tiraspol ca va bloca circulatia trenurilor pe teritoriul provinciei daca responsabilii transnistreni nu accepta revenirea filialelor din regiune in subordinea Chisinaului.
Protestatarii au avertizat ca, in cazul in care Republica Moldova pune in aplicare o astfel de masura, mai mult de 3.000 de angajati vor ramane fara locuri de munca, a precizat Prudnicov, adaugand ca activitatea garii din Tighina continua in mod normal. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO