Politică externă

Congresul american nu vrea razboi cu Iranul

09.02.2007, 19:33 14

In timpul audierii parlamentare de miercuri a secretarului american de stat Condoleezza Rice, membrii Congresului au criticat administratia Bush pentru acuzele extrem de grave pe care le aduce Iranului si in sustinerea carora nu poate prezenta deocamdata niciun fel de dovezi.
Raspunsul lui Rice, ca dovezile sunt in pregatire, a nemultumit un Congres din ce in ce mai ostil Casei Albe, care nu isi doreste un razboi cu Iranul si care a discutat in repetate randuri cum o asemenea desfasurare a evenimentelor ar putea fi preintampinata.
"Acuzatiile lipsite de probe in legatura cu intentiile nucleare ale Iranului ne aduc aminte de acuzatii false impotriva Irakului, formulate inainte ca noi sa invadam aceasta tara", a declarat republicanul Ron Paul, care este unul dintre cei mai aspri critici ai razboiului din Irak.
Congresul a mai acuzat Casa Alba ca a refuzat in repetate randuri ofertele de dialog ale iranienilor, dupa un sfert de secol de animozitati.
Membrii Congresului s-au referit in special la un document din 2003 pe care Iranul l-a trimis prin fax Departamentului american de Stat, in primele zile ale razboiului din Irak. Iranul propunea in acel document o intalnire intre cele doua administratii si se aratau dispusi sa ajute la stabilizarea Irakului.
Condoleezza Rice s-a referit intr-un mod ambiguu la document evitand sa spuna daca stia sau nu de existenta lui. Secretarul de stat a afirmat in schimb ca daca "Iranul s-ar fi oferit sa recunosca existenta Israelului" ar fi observat cu siguranta.
Totusi, relata ieri ABC News, Rice a recunoscut ca vazuse acest document intr-un interviu de anul trecut pentru postul national de radio.
Disputele privind modul in care situatia iraniana trebuie abordata au creat disensiuni si in relatia UE-SUA. Administratia americana sustine ca liderii de la Bruxelles trateaza cu prea multa indulgenta Iranul. EU insa se teme ca SUA actioneaza si reactioneaza pripit riscand sa escaladeze conflictul si sa provoace un nou razboi care ar insemna destabilizarea completa a Orientului Mijlociu.
Nici Iranul nu pare insa dispus sa faca un pas inapoi si sa potoleasca tensiunile.
Negocierile privind programul sau nuclear nu au dat niciun rezultat si Iranul se confrunta deja cu sanctiuni din partea ONU, nu prea stricte insa datorita sprijinului oferit de Rusia si China.
Liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, avertiza ieri ca in cazul unei agresiuni din partea Statelor Unite asupra Iranului, interesele americane vor fi afectate peste tot in lume.
Zilele trecute, lideri militari de la Teheran anuntau ca au testat cu succes o racheta capabila sa distruga vasele militare de mari dimensiuni din Golful Persic si din nordul Oceanului Indian, dupa ce lunile trecute Iranul mai anuntase ca a testat cu acelasi succes rachete balistice cu raza mare de actiune sau ca se pregateste de actiuni aeriene pe distante mari.
Audierea din Congres a venit pe fondul unor ingrijorari legate de un posibil atac al Statelor Unite asupra Iranului. Cateva actiuni ale SUA din ultimele saptamani,sunt semnele clare ale unei demonstratii de forta impotriva Iranului, sustin legislatorii americani.
Mai multi iranieni au fost arestati in Irak, iar presedintele american George W. Bush avertiza saptamanile trecute ca SUA nu va mai tolera ingerintele Iranului in Irak. In acelasi timp au fost deplasate mai multe bombardiere si a un nou portavion in Golful Persic si se intentioneaza instalarea unei noi baterii Patriot.
Ian Bremmer, presedintele grupului Eurasia - care ofera consultanta privind riscurile politice globale -, sustine ca si recent anuntata ofensiva de amploare asupra militiilor siite din Bagdad este pe termen lung o incercare de a atrage de partea SUA statele majoritar sunnite (Arabia Saudita, Iordania, Egipt), ingrijorate si ele de influenta in crestere a Iranului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO