Politică externă

Confruntare la TV intre prezidentiabili in Ucraina

22.12.2004, 00:00 8

Victor Iuscenko, candidatul opozitiei la presedintia Ucrainei, l-a dominat pe premierul in functie, Victor Ianukovici, la prima confruntare televizata din campania electorala pentru reluarea alegerilor prezidentiale din aceasta tara.
Intalnirea a durat o ora si 45 de minute, a fost dura, mai ales ca a existat si o sectiune in care celor doi candidati li s-a permis sa-si adreseze reciproc intrebari. Ianukovici a vorbit mai mult in rusa, abia cand discutia s-a incins a folosit ucraineana. Iuscenko a folosit doar limba materna, ucraineana.
Chiar de la inceput, Iuscenko a intrat in forta in problema - acuzandu-l pe primul ministru in functie ca a mistificat rezultatul alegerilor. Iuscenko l-a intrebat de mai multe ori pe Ianukovici daca recunoaste ca a furat trei milioane de voturi. Premierul nu a raspuns, limitandu-se la a repeta intrebarile lui Ianukovici. Apoi, Iuscenko a spus; "Sunteti un om religios, asa-i?..."Sa nu furi! (referire la una dintre cele zece porunci)...Si apoi ati furat trei milioane de voturi..Poate ca minte Curtea Suprema de Justitie, iar dumneavostra spuneti adevarul", a spus Iuscenko.
A urmat un alt atac al lui Iuscenko. Candidatul opozitiei, vorbind calm, l-a acuzat pe Ianukovici ca in timpul protestelor "portocalii" din Piata Independentei din Kiev premierul i-a numit "ticalosi" sau "sobolani portocalii" pe zecile de mii de oameni care au stat zi si noapte pe o vreme geroasa cerand respectarea democratiei.
Ianukovici, care este sustinut de Kremlin, a spus ca in timpul celor doi ani de mandat, viata ucrainenilor s-a imbunatatit.
Iuscenko, la randul sau, i-a spus premierului in functie ca rezultatul votului si mai ales vointa poporului ucrainean nu se pot stabili in Rusia, ci numai in aceasta tara. "Intelegeti, domnule Ianukovici, ca presedintele Ucrainei nu se alege la Moscova, ci aici".
Ianukovici i-a spus, mai apoi, liderului opozitiei ca, la randul sau, trebuie sa inteleaga ca daca va castiga alegerile va fi presedinte numai peste o parte a tarii, o aluzie, de fapt, la intentia estului bine dezvoltat economic si plin de rezerve de petrol si gaze, care este controlat de apropiatii Kremlinului, de a se declara autonom. Iuscenko a spus ca nu va accepta federalizarea tarii.
In timpul discutiei a aparut si o problema delicata pentru Ianukovici - in tinerete a fost condamnat pentru furt si huliganism. Ianukovici, care nu a recunoscut aceasta parte din trecutul sau, de data aceasta a tacut. Iar Iuscenko si-a rifdicat mainile si a spus: "Aceste maini nu au furat niciodata. Eu am fost un bancher onest si un om cinstit. Nu am fost niciodata la inchisoare".
Alegerile prezidentiale vor fi reluate la 26 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO