Politică externă

Coalitia de guvernare din Polonia pierde majoritatea parlamentara

07.08.2007, 20:22 17

Viitorul guvernului polonez sta sub semnul intrebarii dupa anuntul liderului partidului nationalist Autoapararea, Andrzej Lepper, privind retragerea celor doi ministri din guvernul de coalitie condus de Jaroslaw Kaczynski, deschizand astfel calea catre demiterea Guvernului si alegeri anticipate.
Retragerea partidului Autoapararea din guvern vine dupa o lunga serie de amenintari din partea lui Lepper, dupa ce in urma cu o luna a fost demis din functia de vicepremier si ministru al agriculturii de catre premierul polonez Jaroslaw Kaczynski, in urma unei anchete a Biroului National Anticoruptie, fiind acuzat de luare de mita. Lepper a fost acuzat ca a primit milioane de dolari pentru a folosi terenuri agricole in scopuri comerciale, insa sustine ca nu a fost impicat in nicio afacere de acest gen.
"Coalitia nu mai exista. Ea a fost rupta de partidul lui Jaroslaw Kaczynski", Lege si Justitie (PiS), a declarat Lepper, la finalul unei reuniuni a Consiliului politic al formatiunii sale. Lepper a anuntat ca cei doi ministri vor parasi coalitia dupa vacanta de vara (care se termina pe 22 august), iar deputatii partidului Autoapararea nu vor mai sustine politicile guvernului. "Ministrii nostri se afla in concediu in prezent, dar ei isi vor pune mandatele la dispozitia premierului, dupa intoarcerea din vacanta", a spus Lepper.
Iesirea de la guvernare a fost votata, in cadrul partidului, cu 68 de voturi pentru si 8 voturi impotriva. In aceste conditii, guvernul lui Jaroslaw Kaczynski nu va mai avea majoritate parlamentara si va putea fi demis in urma unei motiuni de cenzura.
Coalitia guvernamentala poloneza a fost formata in anul 2005, din trei formatiuni politice: Lege si Justitie (PiS), partidul fratilor Kaczynski, Autoapararea (Samoobrova) si Liga Familiilor Poloneze (LPR). PiS are 155 de locuri in Parlament, Samoobrova - 56, iar LPR, ultimul partid al coalitiei tripartite, doar 34.
De la formarea sa, coalitia guvernamentala poloneza a fost zdruncinata de mai multe crize, pentru motive dintre cele mai diverse, mergand de la disciplina fiscala si reintroducerea subventiilor agricole pana la chestiunea avorturilor si retragerea din UE.
Prin iesirea de la guvernare a partidului lui Lepper, guvernul nu beneficiaza de sustinere parlamentara, fiind obligat sa conteze doar pe sprijinul propriei formatiuni, Lege si Justitie, si pe partidul nationalist de dreapta, Liga Familiilor - in total 203 locuri in Parlament, cu 28 mai putine pentru asigurarea majoritatii.
Premierul Jaroslaw Kaczynski a declarat anterior demiterii liderului partidului Autoapararea ca s-ar putea organiza alegeri anticipate in toamna, in cazul in care coalitia care se afla momentan la guvernare se va destrama. Alegerile la termen in Polonia sunt programate in 2009.
In urma anuntului lui Lepper, partidul Liga Familiilor, ramas la guvernare impreuna cu Partidul Lege si Justitie, a sporit ieri atacurile impotriva premierului Jaroslaw Kaczynski, precizand ca Guvernul ar avea sanse mai mari de supravietuire daca acesta ar demisiona.
Conflictul dintre Kaczynski si Lepper a inceput in septembrie 2006, cand liderul Autoapararii a fost demis din pozitia de vicepremier din cauza ca nu a vrut sa sustina bugetul pe 2007 propus de conservatorii din Lege si Justitie.
Liderul partidului a refuzat sa sustina bugetul propus, deoarece nu l-a considerat destul de "social".
O alta cauza a demiterii sale a fost criticarea de catre acesta a hotararii primului-ministru de a trimite o intarire de 1.000 de soldati in cadrul fortelor NATO din Afganistan.
Pentru a rezolva criza izbucnita la nivelul Guvernului, camera inferioara a amanat cu cateva zile discutarea motiunii de cenzura, initiata de partidele din opozitie, timp in care premierul trebuia sa-si reconstruiasca sustinerea majoritara. El l-a reacceptat in cadrul coalitiei pe Lepper, punand astfel capat crizei politice, dar in luna iulie l-a demis din nou.
Ultima disputa dintre cei doi a avut loc saptamana trecuta cand premierul polonez a numit alt ministru al agriculturii, functie pe care a detinut-o Lepper inainte sa fie demis.
Potrivit sondajelor de opinie, daca se vor organiza alegeri in toamna, partidul conservator Lege si Justitie, al fratilor Kaczynski, va fi unul dintre favoriti, insa va duce o lupta stransa cu opozitia liberala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO