Politică externă

Coalitia a predat puterea in Irak

29.06.2004, 00:00 11

Autoritatea Provizorie  a Coalitiei (ACM) a predat ieri, oficial, puterea guvernului irakian, cu 48 de ore inainte de data prevazura.
Autoritatea Provizorie nu mai exista, a spus ieri Paul Bremer, cel care a fost, vreme de 15 luni, administratorul civil al Irakului.
 Imediat dupa ceremonia de predare a puterii, Bremer a plecat spre Statele Unite la bordul unui avion militar. John Negroponte, (fost ambasador american la ONU), apropiat al secretarului de stat, Colin Powell va prelua misiunea lui Bremer. El va conduce prima ambasada americana deschisa dupa inlaturarea regimului lui Saddam Hussein. Va avea in subordine un personal format din 1.700 de angajati, dar va trebui sa colaboreze si cu cei aproape 140.000 de militari americani aflati in Irak. Cea mai dificila sarcina  a sa va fi sa schimbe imaginea SUA, percepute drept putere de ocupatie. Sarcina sa va fi cu atat mai dificila - scria ieri presa americana - cu cat, dupa transferul puterii, generalul George Casey va prelua de la generalul Ricardo Sanchez conducerea fortei multinationale din Irak. Casey, este prieten cu ministrul apararii, Donald Rumsfeld, adversar al lui Colin Powell.
Decizia de predare a puterii a fost o surpriza, in masura in care data prevazuta pentru transferului  de putere era 30 iunie. Potrivit unor surse din guvernul interimar irakian, citate de Associated Press, inca de acum o saptamana americanii si irakianii convenisera data transferului.
Ieri, cu doar putine minute inainte de inceperea summitului NATO de la Istambul ministrul afacerilor externe irakian, Hoshiyar Zebari, prezent la reuniune,  anunta ca data transferului de putere va fi devansata: "Va promit ca vom face o treaba mai buna decat prietenii nostri din coalitie", a spus el, intr-un interviu pentru BBC. In acea vreme ceremonia transferului de putere, organizata in "Zona Verde" a Bagdadului (Cartierul general al Coalitiei) era pe punctul de a incepe. Oficialii irakieni au spus ca transferul puterii a fost devansat la cererea premierului irakian, Iyad Allaui care crede ca "fiecare zi conteaza". Explicatia, au spus  analistii, ar fi ca guvernul irakian a vrut sa dea peste cap planurile rebelilor care pregateau pentru 30 iunie atacuri masive, care sa submineze pozitia noii administratii.
Teoretic, irakianii si-au luat de ieri soarta in propriile maini. Tehnic, soldatii coalitiei vor ramane inca multa vreme in Irak. Allaui a recunoscut ca, singur, nu poate face fata valurilor de atentate teroriste care au cuprins tara. El este cel care a cerut implicarea NATO in Irak, lucru acceptat de Alianta Nord-Atlantica cu cateva zile in urma. Decizia urma sa fie cuprinsa aseara intr-o declaratie. Potrivit proiectului declaratiei, NATO va instrui viitoarea armata irakiena.
Cei 26 de membri ai NATO s-au reunit incepand de ieri la Istambul, la summitul NATO, principala tema a discutiilor fiind razboiul din Irak.
Sefii de state si de guverne ai NATO au acceptat ca Organizatia Nord-Atlantica sa ofere asistenta Irakului pentru instruirea fortelor de securitate. Nu s-a decis deocamdata daca  fortele de securitate irakiene vor fi antrenate in interiorul Irakului sau in alte tari.
La summitul de la Istamblul, Romania participa pentru prima data in calitate de membru cu drepturi depline. Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri, in cadrul Consiliului Euro-Atlantic, ca Irakul este  o provocare pe care Alianta nu o poate ignora.  Iliescu a spus: "Credem ca NATO este o alianta la fel de valoroasa la acest inceput de secol ca atunci cand s-au pus bazele ei".
Cu toata consideratia pe care declara ca o poarta aliatilor, Romania a anuntat, prin vocea ministrului de externe, Mircea Geoana ca nu va suplimenta trupele in Irak. Romania are trupe in Afganistan, in zona fostei Iugoslavii si Irak -peste 2.000 de oameni -  si nu-si mai permite, logistic, sa organizee si alte misiuni internationale, a spus Geoana.
La cateva ore dupa transferul suveranitatii, membrii guvernului interimar irakian, condus de Iyad Allaui au depus juramantul. Ceremonia are loc intr-unul dintre palatele din Zona Verde, in centrul Bagdadului. Primul a depus juramantul presedintele irakian, Ghazi Al-Yawer, in fata judecatorului Medhat Mahmud. El a promis ca va "apara suveranitatea, independenta si unitatea Irakului". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO