Politică externă

Clinton s-a retras din cursa si il sustine pe Obama

09.06.2008, 19:54 17

"Astazi imi suspend campania, il felicit. Il sustin si ii transfer intregul meu sprijin", a declarat Clinton in fata sustinatorilor sai adunati la National Building Museum din Washington, referindu-se la Barack Obama. Chiar daca a pierdut campania, Hillary Clinton a obtinut in alegerile primare nu mai putin de 18 milioane de voturi din partea sustinatorilor ei.
Ea le-a cerut de asemenea celor 2.000 de sustinatori adunati la National Building Museum din Washington sa se uneasca in spatele lui Obama, care a strans numarul necesar de delegati necesari pentru a deveni candidatul democrat in cursa pentru Casa Alba, pentru a face tot posibilul ca Partidul Democrat sa castige alegerile prezidentiale din 4 noiembrie in fata republicanilor.
"Cand am inceput campania, intentionam sa recastig Casa Alba si sa fiu sigura ca avem un presedinte care readuce tara noastra pe fagasul pacii, prosperitatii si progresului", a declarat ea.
"Si exact acest lucru urmeaza sa facem, asigurandu-ne ca Barack Obama trece pragul Biroului Oval la 20 ianuarie 2009", a continuat senatorul de New York.
Intrata in campania electorala ca favorita, fosta prima doamna a SUA, al carei prim discurs din lunga cursa democrata a inceput cu "Sunt in aceasta cursa ca sa castig", a mizat pe faptul ca experienta sa ii va aduce o victorie rapida in fata tanarului senator Barack Obama. Ea s-a inselat insa, mesajul schimbarii lui Obama dovedindu-se a fi mai puternic decat al sau.
Intr-o scurta analiza, CNN a identificat trei factori care au dus la esecul campaniei lui Clinton. Primul dintre acestea ar fi sotul sau, Bill Clinton, cunoscut ca unul dintre cei mai influenti democrati si cei mai admirati presedinti de la Casa Alba, cu care a fost comparata. Un alt factor ar fi deceniul in care s-a aflat in atentia publicului, incluzand cele doua mandate ale sotului sau, care i-au creat imaginea unui om al sistemului. Asta nu a fost insa un lucru bun, odata ce campania a inceput.
Imaginea ei de lider a fost atacata de pe doua fronturi: de cei care se indoiau de o continuare a experientei sale si de marea majoritate a americanilor care doreau o schimbare (mesajul promovat de Obama). De asemenea, votul pe care l-a dat in Senat pentru invadarea Irakului a costat-o mult, avand in vedere ca razboiul este foarte nepopular in randul americanilor.
Hillary Clinton si-a suspendat campania electorala, din urma careia a ramas cu datorii de aproape 40 de milioane de dolari, suma pe care spera sa o acopere cu ajutorul lui Barack Obama.
"Ganditi-va la cat de mult progres am facut deja. Cand am inceput campania electorala, oameni de pretutindeni si-au pus aceeasi intrebare. Poate o femeie sa fie presedinte? Pai, cred ca am raspuns la asta. Poate un afro-african sa fie presedinte? Si senatorul Obama a raspuns la aceasta", a declarat Clinton, cerandu-le sustinatorilor sa-l voteze pe Obama in noiembrie.
Barack Obama, care se va lupta in urmatoarele cinci luni cu republicanul John McCain pentru un mandat la Casa Alba, a declarat ca este onorat de sprijinul oferit de Clinton in campania electorala. "Partidul nostru si tara noastra sunt mai puternice gratie muncii pe care ea a desfasurat-o intreaga viata, iar eu sunt un candidat mai bun, pentru ca am avut privilegiul sa concurez cu ea", a declarat Obama.
La momentul actual, exista intense speculatii cu privire la cine va fi nominalizat de Obama pentru functia de vicepresedinte. Saptamana trecuta, presa americana nominalizase si numele lui Hillary Clinton printre variantele senatorului de Illinois. Barack Obama a anuntat ca a format o echipa in vederea acestui lucru, dar ca nu vrea sa fie grabit. De asemenea, Clinton a fost citata spunand ca discuta cu consilierii si cu liderii democrati si chiar cu Obama pentru postul de vicepresedinte.
Corespondentii BBC la Washington au scris ca senatorul de culoare are nevoie de un vicepresedinte care sa-l ajute sa castige voturile clasei albe mijlocii si a femeilor de varsta medie (care o sustineau pe Clinton).
Intre timp, republicanii au lansat o pagina "Clinton vs. Obama" pe site-ul lor oficial care se concentreaza pe acuzele aduse de fosta prima doamna senatorului de Illinois de-a lungul campaniei democrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO