Politică externă

Ciocniri violente in sudul Irakului

05.04.2004, 00:00 14



Fortele spaniole de coalitia din Irak au deschis ieri focul impotriva mai multor mii de manifestanti in orasul Najaf, in sudul tarii, dupa ce baza le-a fost atacata. Au fost ucisi cel putin 20 de irakieni si alti peste 150 au fost raniti, potrivit unui bilant furnizat de de spitalul Al-Hakim din localitate. Patru militari din Salvador care se aflau la baza spaniola au fost ucisi si alti noua raniti, in timpul ciocnirilor.



Potrivit Associated Press, cel putin 5.000 de irakieni, partizani ai conducatorului siit radical Muqtada al-Sadr s-au indreptat ieri spre cazarma baza spanioli, dupa ce au aflat ca sambata fusese arestasera Mustafa al-Yacubi, un colaborator apropiat al lui Sadr. Spaniolii au spus ca nu ei l-au arestat si ca nici nu stiau de aceasta arestare. Protestul a fost condus de membrii militiei "Armata lui Mehdi". Manifestantii erau imbracati in negru, cu fetele acoperite de cagule. Scandau "Jos America!" si agitau portrete ale lui Muqtada Sadr.



Conform unui martor ocular, citat de AFP, manifestatia a fost pasnica pana in momentul in care protestatarii au ajuns in fata bazei spaniole, unde au inceput sa arunce cu pietre. Purtatorul de cuvant al brigazii Ultra Plus, condusa de spanioli, a afirmat ca baza spaniola Andalus a fost atacata, in jurul orei locale 12.00.



Potrivit comandantului Carlos Herradon, purtator de cuvant al cartierului general spaniol, soldatii au deschis focul dupa ce au fost atacati cu pietre si arme automate. Dupa riposta spaniolilor, irakienii s-au regrupat in afara cazarmei, iar schimbul de focuri a continuat pe intreg parcursul dupa-amiezii. Mii de partizani ai lui Sadr au defilat ieri la Bagdad si in alte orase la carerea la cererea liderului religios, unul dintre cei mai inversunati adversari ai trupelor aliate. Inchiderea, la 28 martie a cotitianului Al-Hauza - acuzat de incitare la violenta impotriva trupelor aliate - a provocat mania irakienilor, care de atunci au manifestat de mai multe ori impotriva americanilor.



Sustinatori ai Sadr au manifestat si sambata, in mai multe orase siite si la Bagdad si doi manifestanti au murit dupa ce s-au aruncat in fata tancurilor americane. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO