Politică externă

Chirac sustine ca Franta este cea mai liberala tara europeana

16.03.2006, 00:00 28

Presedintele francez Jacques Chirac intervine in disputa liderilor europeni referitoare la "patriotismul economic" calificand drept absurde acuzatiile de protectionism aduse Frantei.

"Am auzit ba ici, ba colo, este adevarat in presa straina, ca Franta este protectionista. As vrea sa subliniez caracterul total absurd al unei astfel de informatii", a afirmat Chirac marti seara, la Berlin, intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul federal Angela Merkel, dupa cel de-al saselea consiliu ministerial franco-german.

Declaratiile lui Chirac intervin intr-un moment in care Franta si Italia se infrunta pe terenul strategic al energiei si asta dupa ce Parisul a anuntat un proiect de fuziune intre Gas de France si Suez in scopul de a bloca o oferta de preluare ostila venita din partea grupului italian Enel pe adresa ultimei companii franceze. De asemenea, afirmatiile sefului statului francez au fost interpretate si ca o atentionare amicala la adresa Germaniei care a criticat dur "colbertismul" francez "contrar dreptului european" si vatamator pentru piata interna.

"Cifrele arata ca in Franta, la un PIB egal, noi avem de doua ori mai multe investitii straine decat Germania si de trei ori mai multe decat Italia", a comentat Chirac. "Asta vrea sa spuna - a continuat el - ca Franta este una dintre tarile cele mai libere, din acest punct de vedere, din toata Europa. Deci exista o contradictie intre aceste acuzatii de protectionism si realitate."

Angela Merkel a admis ca cifrele care i-au fost furnizate de presedintele francez in timpul discutiilor pe care cei doi le-au avut au surprins-o. "Am luat act de aceste cifre care sunt interesante", a spus ea.

Potrivit statisticilor FMI, citate de Reuters, investitiile straine directe in Franta reprezentau la finele lui 2004 41,8% din PIB-ul national fata de 24% in Italia si 13% in Germania.

"Am convenit ca avem nevoie de investitii straine si ca trebuie sa folosim sansele oferite de piata unica pentru a le atrage", a comentat Merkel.

La patru luni de la investitura cancelarului german, Parisul si Berlinul se straduiesc sa demonstreze ca tandemul functioneaza in ciuda divergentelor incontestabile - Constitutia europeana sau strategia industriala. "Vrem sa aratam ca suntem motorul cooperarii europene. Climatul dintre noi este mult mai cald decat temperaturile exterioare (la Berlin ningea abundent - n.n.)", s-a laudat cancelarul german.

Intalnirea franco-germana a avut drept principal scop pregatirea unui punct de vedere comun pentru summit-ul de primavara al UE, care incepe saptamana viitoare. Principalul punct pe agenda va fi piata energiei si strategia ce trebuie adoptata pentru ca Uniunea sa-si reduca dependenta energetica de tarile din fosta URSS.

Insa Germania si Franta au pozitii divergente in ceea ce priveste folosirea pe o scara mult mai larga a energiei nucleare pentru reducerea acestei dependente, germanii fiind reticenti fata de o asemenea ipoteza.

Dincolo de aceste dispute, cei doi lideri au semnat mai multe acorduri. Unul dintre acestea prevede interconectarea liniilor feroviare de mare viteza (TGV-ICE) si dublarea podului de la Kehl, langa Strasbourg, pentru a face fata viitoarei retele interconectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO