Politică externă

Chirac il apara pe Villepin pana in panzele albe

Chirac il apara pe Villepin pana in panzele albe

Seful statului francez spune ca premierul i-a respectat indicatiile intocmai

28.06.2006, 19:39 8

Nu mai putin de 6,6 milioane de francezi au privit ieri la televizor interviul neprevazut acordat de presedintele Frantei, Jacques Chirac, postului de televiziune France 2 - intr-un moment in care partidele parlamentare ii cer demisia premierului Dominique de Villepin, 85% dintre francezi sunt nemultumiti de situatia din tara lor, iar presedintele insusi este foarte criticat de catre electorat.
Chirac a afirmat insa ferm ca nu are de gand sa ceara demisia primului-ministru atat timp cat acesta si-a indeplinit sarcinile pe care el insusi i le-a trasat la inceputul mandatului.
"Nu vad de ce as schimba acum un guvern care si-a indeplinit contractul", a spus Chirac. "Guvernul si majoritatea parlamentara au obtinut rezultate indiscutabile pentru Franta. Nu am nici un motiv sa impiedic guvernul sa-si continue cu determinare misiunea", a adaugat seful statului.
Printre sarcinile la care a facut referire Chirac se numara lupta impotriva somajului, imbunatatirea securitatii cetatenilor francezi, asigurarea cresterii economice si pregatirea terenului pentru viitoarele reforme. Presedintele a conchis: "in ansamblu, reformele se fac".
Sprijinul pe care Chirac i-l acorda premierului, spunand fara ezitare ca "si-a indeplinit perfect foaia de parcurs", vine intr-un moment in care Dominique de Villepin, un protejat al lui Chirac si un posibil succesor al acestuia la presedintie, sta foarte prost in sondaje, rata de popularitate a acestuia fiind doar in jurul a 23 de procente. Dupa protestele in masa impotriva contractului primei angajari, un produs de Villepin, dupa scandalul Clearsteam in care acesta a fost acuzat de ministrul de interne, Nicolas Sarkozy, ca a vrut sa-i distruga cariera politica, in cursul saptamanii trecute chiar si deputatii propriului partid i-au cerut demisia, dupa ce acesta a declansat un nou scandal politic, cand l-a acuzat de lasitate pe liderul socialist, Fran?ois Hollande.
Se pare insa ca presedintele nu a considerat ca exista motive suficiente pentru indepartarea lui Villepin, spunand referitor la afacerea Clearstream ca "nici una dintre ipotezele prezentate pana acum nu este credibila". In ceea ce priveste relatia proasta pe care o are premierul cu celelalte formatiuni politice, Chirac l-a sfatuit doar pe premier sa "asculte mai atent" grupurile parlamentare.
In ceea ce priveste candidatul din partea Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) pentru alegerile prezidentiale din primavara lui 2007, loc aprig disputat de Sarkozy si Villepin, Chirac a declarat ca nu s-a ajuns inca la momentul desemnarii candidatului. Mai mult, Chirac, in fruntea statului de 11 ani, a spus ca el insusi nu s-a hotarat daca va candida sau nu in 2007, urmand sa faca acest anunt doar "in primul trimestru al anului urmator".
Jacques Chirac a mai vorbit despre sarcinile pe care le are guvernul pana la sfarsitul anului, si anume intarirea luptei impotriva criminalitatii si a delincventei juvenile si de asemenea intreprinderea de masuri pentru cresterea puterii de cumparare a francezilor.
Reactia politicienilor francezi, atat de la putere cat si din opozitie, nu a intarziat sa apara.
Ministrul de interne si presedintele formatiunii UMP, aflate la putere, Nicolas Sarkozy, s-a bucurat ca presedintele "a facut portretul unei Frante invingatoare si ca a amintit de rezultatele indiscutabile pe care le-au avut guvernele care s-au succedat din 2002". Sarkozy nu a facut insa referire la sustinerea pe care Chirac i-o acorda inca lui de Villepin.
In contrast cu remarcile pozitive ale reprezentantilor puterii, la stanga spectrului politic s-au facut auzite remarci ironice. Purtatorul de cuvant al partidului socialist, Julien Dray, a declarat: "Nu ne asteptam la mare lucru din partea presedintelui si nu am fost dezamagiti".
Fostul premier socialist, Laurent Fabius, a afirmat ca presedintele "neaga realitatea" si ca in urma interventiei "puteai sa concluzionezi ca totul merge bine in Franta". "Ma intreb daca nu traieste pe alta lume", a mai adaugat Fabius.
Pe de alta parte, nici presa locala nu a avut cuvinte de lauda pentru interventia lui Jacques Chirac, considerand ca pastrarea cu incapatanare a lui Villepin nu poate sa-i aduca nimic bun nici lui si nici Frantei, unde conform ultimelor sondaje, 73% dintre cetateni sunt foarte nemultumiti de activitatea premierului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO