Politică externă

Chirac are trei conditii la integrarea Turciei in UE

07.12.2004, 00:00 18

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a sugerat trei conditii care ar urma sa fie acceptate de Comisia Europeana in negocierile cu Turcia.
Potrivit EUObserver si Financial Times, conditiile venite din initiativa presedintelui francez ar urma sa fie impuse inainte de inceperea negocierilor propriu-zise.
Prima dintre ele se refera la statutul pe care il au negocierile - astfel ca autoritatile de la Ankara ar trebui in orice moment ca negocierile de aderare sa nu duca in final la declararea tarii intre statele membre ale Uniunii. O alta conditie invoca dreptul final al poporului francez de a se pronunta prin referendum in privinta acceptarii Turciei intre statele membre. In fine, Chirac doreste ca negocierile de aderare sa inceapa in a doua jumatate a anului viitor, si nu la inceputul anului, asa cum se asteapta liderii turci.
Argumentul lui Chirac in privinta amanarii cu o jumatate de an a debutului negocierilor ar fi separarea dezbaterii asupra Turciei de un alt subiect destul de controversat in randul populatiei franceze - Constitutia UE, care, si ea, urmeaza sa fie supusa referendumului. Se asteapta ca referendumul francez asupra Constitutiei europene sa aiba loc in primavara lui 2005. "Daca se face vreo legatura intre Copnstitutie si aderarea Turciei, vom pierde referendumul" - este declaratia apartinand ministrului de externe francez, Michel Barnier, citat de Financial Times.
Aderarea Turciei continua sa fie o problema si in Germania, unde liderii principalelor doua partide de opozitie, Angela Merkel (liderul crestin-democratilor), si Edmund Stoiber (presedintele social-liberalilor), i-au scris cancelarului Gerhard Schroeder (social-democrat) in care si-au exprimat "ingrijorarea" fata de viitorul Europei. De fapt, cei doi i-au cerut lui Schroeder sa se opuna inceperii negocierilor UE-Turcia. Anuntul oficial al inceperii negocierilor ar urma sa fie facut la 17 decembrie, la Bruxelles, unde va avea loc summit-ul de sfarsit de an al sefilor de stat si de guvern din cadrul UE. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO