Politică externă

Chirac, acuzat ca a infiintat un serviciu secret ilegal

07.10.2005, 20:19 19

Un fost agent secret francez l-a acuzat pe presedintele Jacques Chirac ca i-a ordonat sa infiinteze un serviciu secret in scopul de a plati rascumpararea solicitata de rapitori pentru eliberarea ostaticilor francezi retinuti in Liban si Bosnia.

Jean-Charles Marchiani, in varsta de 62 de ani, fost membru al Parlamentului European, este acuzat ca a primit mita in valoare de 1,5 milioane de dolari de la antreprenori militari.

Procurorii sustin ca o parte din bani provin dintr-un comision ilegal platit de o companie germana, Renk, in scopul garantarii unui contract de furnizare a unor cutii de viteza pentru tancuri.

Insa Marchiani sustine ca banii au fost transferati in contul sau din Elvetia pentru a infiinta un "departament de informatii" aflat in subordinea fostului ministru de interne Charles Pasqua, la jumatatea anilor 1980, cand Jacques Chirac era prim-ministru. "Era un sistem instaurat la cererea lui Charles Pasqua, in locul serviciilor secrete oficiale", a spus Marchiani.

El sustine ca a folosit fondurile pentru eliberarea ostaticilor rapiti de Hezbollah in Liban, in 1986. "Nu am colaborat cu serviciile secrete franceze, am lucrat in locul lor", a afirmat el.

Pozitia oficiala a Parisului este ca nu a platit niciodata pentru eliberarea ostaticilor.

Secretarul fostului cabinet al lui Chirac, Maurice Ulrich, a negat categoric acuzatiile aduse de Marchiani, ca si fostul premier Edouard Balladur, care sustine ca nu stie de existenta unui serviciu de informatii paralel.

"Jean-Charles Marchiani incearca, prin intermediul unui fapt real - eliberarea ostaticilor din Liban - sa justifice o retea financiara si de informatii care nu a existat niciodata", a declarat Ulrich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO