Politică externă

Cea mai scumpa campanie din istorie isi asteapta castigatorul

02.11.2008, 19:33 14

Peste 2,4 miliarde de dolari a costat per total cursa pentru Casa Alba - estimeaza Centrul pentru Politici Responsabile -, ea devenind astfel cea mai scumpa campanie din istoria Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, Centrul pentru Politici Responsabile estimeaza ca intreaga campanie din 2008, cea prezidentiala si cea legislativa, va costa aproximativ 5,3 miliarde de dolari.
Maine americanii nu-si vor alege numai presedintele, dar si noii membri ai Camerei Reprezentantilor si o treime din senatori. Aceeasi institutie a anuntat ca 2008 este primul an electoral in care candidatii la alegerile prezidentiale au strans mai mult de 1 miliard de dolari, o suma de doua ori mai mare decat cea din 2004 si de trei ori mai mare decat in 2000.
Ultimele rapoarte date publicitatii de catre cei doi candidati la fotoliul de presedinte, democratul Barack Obama si republicanul John McCain, indicau faptul ca ei au strans peste 600 de milioane de dolari, respectiv 200 de milioane de dolari. Cu toate acestea, McCain a optat incepand cu 1 septembrie pentru finantarea campaniei din fonduri guvernamentale, care-i impune o limita la cheltuieli de 84 de milioane de dolari.
O mare parte din bani au fost investiti in spoturile electorale, un studiu al Universitatii Wisconsin aratand ca senatorul democrat a cheltuit 21,5 milioane de dolari in perioada 21 - 28 octombrie, spre deosebire de 7,5 milioane in tabara republicana. Obama a alocat peste 70% din fonduri campaniilor publicitare in state care au votat cu George W. Bush in 2004.
De asemenea, Obama a cumparat saptamana trecuta spatiu de publicitate pentru 30 de minute la trei din cele patru canale de televiziune cu acoperire nationala. Potrivit expertilor, aceasta premiera i-a costat pe democrati aproape 5 milioane de dolari, iar suma totala cheltuita pentru publicitate a ajuns la 250 de milioane de dolari.
Conform Centrului pentru Politici Responsabile, banii din campanie provin nu numai de la alegatori, dar si de la marile corporatii. Daca democratii pot conta pe ajutorul unor industrii precum cea a divertismentului, pe cel al investitorilor de pe Wall Street sau al avocatilor, republicanii au beneficiat de sprijinul industriilor farmaceutica, manufacturiera si petroliera.
Cu toate acestea, sectorul imobiliar si al asigurarilor are cea mai mare contributie in campania electorala, cu peste 373 de milioane de dolari, cu precadere pentru tabara democratilor.
Maine americanii isi vor vota noul presedinte in cadrul a ceea ce se numeste "Election Day". Alegerile vor fi organizate in cele 50 de state si in Districtul Columbia. Fiecare stat dispune de un numar de electori in functie de numarul de senatori si de membri ai Camerei Reprezentantilor pe care-i are in Congres. La nivel national exista un numar de 538 de electori. Pentru a fi ales presedinte, un candidat are nevoie de voturile a 270 de electori.
In ultimul weekend inainte de "Election Day", cei doi candidati la prezidentiale si-au concentrat campania in statele cu rol cheie pentru rezultatul alegerilor. Daca McCain si-a facut campanie in Pennsylvania si Virginia, Obama s-a dus in Ohio.
Obama avea ieri un avans de 6 procente in fata lui McCain, conform unui sondaj al Reuters/C-SPAN/ Zogby, care indica un scor de 50 la 44 de procente pentru senatorul democrat.
Barack Obama, care are sanse sa devina primul presedinte afro-american din istoria SUA, si-a inmultit spoturile electorale in state prin traditie republicane, precum Georgia, Nevada si Arizona (statul pe care McCain il reprezinta in Senat).
Mai mult, sondajele aratau ca Virginia, Nevada si Colorado, care au votat cu republicanii acum patru ani, ii sustin acum pe democrati. Missouri - unde Obama are un usor avantaj - este considerat un stat cheie din cauza traditiei sale din 1904 de a vota candidatul considerat potential castigator.
"Sa nu credeti ca s-a incheiat campania", le-a spus Obama celor 15.000 de sustinatori care l-au asteptat in Henderson, Nevada. "Dar stiu asta Nevada: vremea schimbarii a venit", a mai spus candidatul democrat.
La randul sau, senatorul republican le-a promis alegatorilor din Virginia ca inca mai poate castiga alegerile si l-a acuzat pe contracandidatul sau ca nu va fi in stare sa aiba de-a face cu "amenintari grave" precum Al-Qaida sau cu un conflict nuclear cu Iranul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO