Politică externă

Cea mai grea zi din viata lui Tony Blair

29.08.2003, 00:00 16

Premierul britanic Tony Blair a trait ieri una dintre cele mai grele zile din cariera sa politica. El a trebuit sa raspunda  intrebarilor lordului Hutton, seful comisiei care ancheteaza moartea expertului David Kelly, fost membru al  echipei ONU pentru dezarmarea Irakului, care s-a sinucis pe  17 iulie. Moartea lui Kelly  - singura sursa a BBC pentru un reportaj privind "umflarea" dosarului irakian a pus la grea incercare guvernul laburist. Principala acuzatie adusa Executivului de Kelly, si reluata de BBC a fost ca, in raportul privind armele irakiene, alcatuit pentru a justifica razboiul din Irak, Guvernul britanic a afirmat ca Irakul este capabil sa amorseze o bomba nucleara in 45 de minute. Guvernul neaga vehement aceste acuzatii, iar Blair a afirmat ieri ca, daca "alegatiile" BBC, "complet absurde", s-ar fi dovedit adevarate ar fi meritat sa demisioneze. El a spus ca a decis sa publice raportul serviciilor secrete dupa o discutie telefonica cu George W. Bush.
BBC a relatat, dupa ce reporterul postului de radio Andrew Gilligan a avut mai multe discutii cu Kelly, ca serviciile secrete britanice s-au opus unei asemenea afirmatii pentru ca nu aveau dovezi ca Irakul are arme nucleare. Armele irakiene de distrugere in masa nu au fost gasite. Guvernul a cerut BBC sa-si dezvaluie sursa ceea ce a dus la un conflict intre Downing Street si BBC. Sursa a fost aflata, cumva, intamplator. Reporterul BBC a trimis un e-mail sefului Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, sugerand ca aceasta sa-l audieze pe Kelly si chiar a indicat ce intrebari ar trebui puse. Din greseala, e-mail-ul a fost forwardat unui alt parlamentar din majoitatea guvernamentala si astfel Guvernul a aflat de Kelly, dupa care directorul de comunicare a lui Tony Blair, Alastair Campbell a facut public numele sursei BBC. Ministrul apararii Geoff Hoon, audiat miercuri in aceasta afacere a spus ca Blair nu s-a impotrivit dezvaluirii  sursei.
Nemaiputand rezista presiunilor, Kelly s-a sinucus la 17 iulie cu cateva zile inainte de a fi audiat de Comisia pentru afaceri externe. BBC a comunicat a doua zi ca, intr-adevar, el era principala sursa a postului de radio. Sambata trecuta, pe internet au fost publiate 9.000 de pagini de documente referitoare la afacerea Kelly ,din care reiese ca, in vremea in care nega cu vehementa acuzatiile BBC, Guvernul era ingrijorat de ceea ce ar putea spune Kelly in fata Comisiei parlamentare.
Ieri, Blair a afirmat ca nu stia ca Kelly este expert in armele irakiene si a adaugat ca dosarul pus in discutie si publicat in septembrie trecut nu urmarea sa convinga populatia de justetea razboiului. Afacerea Kelly a zdruncinat serios increderea populatiei in Guvern si in Tony Blair. Potrivit unui sondaj publicat duminica de Daily Telegraph 67% dintre britanici cred ca Guvernul a inselat opinia publica, iar 52% cred ca ministrul apararii ar trebui sa demisioneza. 33% dintre cei intervievati cred ca Blair ar trebui sa faca acelasi lucru. Blair a ajuns la putere in 1997, dupa ce partidul sau a stat in opozitie 18 ani. Concluziile anchetei lordului Hutton vor fi date publicitatii in toamna.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO