Politică externă

Ce administratie va rezolva criza economica din SUA?

25.09.2008, 19:24 35

 

Conform ultimelor sondaje citate de CNN, peste jumatate dintre americani considera economia drept prioritatea numarul 1 a tarii. In urma socului de pe Wall Street de saptamana trecuta provocat de anuntul falimentului uneia dintre cele mai importante banci de investitii, Lehman Brothers, cei doi candidati la alegerile prezidentiale din SUA, democratul Barack Obama (stanga) si republicanul John McCain, au inceput o campanie axata numai pe problemele economice.
Campania din ultima saptamana a celor doi candidati s-a dovedit a fi una foarte acida. McCain, care a propus o serie de masuri de reglementare a sectorului financiar, l-a acuzat pe Obama ca nu ofera niciun plan pentru actuala criza economica.
"In aceasta dimineata mi-am prezentat propunerile pentru a rezolva aceste probleme si pentru a lasa economia sa creasca. In acelasi timp, senatorul Obama a declarat ca nu va propune un plan", a declarat McCain la un raliu electoral in statul Minnesota.
De asemenea, McCain l-a acuzat pe Obama ca nu are calitati de lider.
"Intr-o perioada de criza, in momentul in care are nevoie de calitatile de conducator, senatorul Obama nu si le-a evidentiat", a spus McCain.
Candidatul democrat a abordat o atitudine precauta in ceea ce priveste criza, argumentand ca planul de salvare a economiei trebuie sa fie "inteligent, sistematic si bine gandit". Pentru asta, Obama s-a intalnit in Florida cu o serie de experti in economie, multi dintre acestia facand parte din administratia fostului presedinte Bill Clinton. "Sunt mai putin interesat sa obtin beneficii politice decat sa ma asigur ca avem o structura buna care chiar va functiona corect", a declarat senatorul democrat.
Obama sustine eforturile Rezervei Federale americane (FED) de a gasi solutii la actuala criza si a declarat ca doreste ca Guvernul sa ofere ajutor familiilor care nu se pot descurca in conditiile cresterii pretului carburantilor si al alimentelor.
McCain le-a promis sustinatorilor sai ca va propune reforme pentru a impiedica institutiile financiare sa aiba probleme financiare "din cauza unei inexplicabine lipse de transparenta pe piata financiara, care a facut ca firmele de pe Wall Street sa aiba un comportament nesabuit, care le-a distrus profiturile".
De asemenea, senatorul republican a cerut FED sa nu mai salveze companiile falimentare si sa se concentreze asupra intaririi dolarului american.
Care vor fi insa economistii din spatele politicienilor care vor cauta solutii pentru criza financiara in urmatoarea administratie de la Washington?
Imediat dupa zguduirea Wall Street-ului de anuntul falimentului Lehman Brothers, cei doi candidati si-au convocat consilierii economici. Ambii sunt inconjurati de economisti celebri, pretendenti la functia de secretar al trezoreriei (detinuta in prezent de Henry Paulson).
Astfel, Obama este sfatuit de Jason Froman, fost consilier in administratia lui Bill Clinton, si de Austan Goolsbee, profesor la Universitatea din Chicago. Ambii conduc echipa economica a senatorului democrat.
Din echipa de consilieri economici ai lui Obama mai fac parte fostul secretar al trezoreriei, Robert Rubin, fostul presedinte al Fed, Paul Volcker, dar si Laura Tyson. Aceasta a facut parte din administratia Clinton si este in consiliul director al bancii de investitii Morgan Stanley.
Candidatul democrat se poate bucura de sustinerea unor economisti si investitori celebri, precum Warren Buffet unul dintre cei mai bogati oameni din lume.
Din echipa republicana de economisti, cei mai renumiti sunt Douglas Holtz-Eakin, fost sef al Comisiei de buget a Congresului care conduce campania economica a lui McCain. Carly Fiorina, fost CEO al HP, si Meg Whitman, care a condus eBay, sunt reprezentantele echipei economice a senatorului republican.
Schimbul de replici dintre cei doi candidati a continuat cu cearta dintre cele doua tabere. Principalul strateg de campanie al candidatului republican, Steve Schmidt, a acuzat echipa democrata ca se bucura de criza financiara care afecteaza Statele Unite.
Conform unui ultim sondaj al Washington Post/ABC News, Barack Obama il devanseaza cu noua puncte pe contracandidatul republican John McCain in privinta intentiilor de vot pe fondul crizei economice. Studiul arata ca Obama benficiaza de 52% din intentiile de vot, in timp ce McCain se bucura de 43 de procente din simpatia electoratului.
In acest context, echipa lui McCain l-a acuzat pe Obama ca are legaturi cu James Johnson, fostul CEO al Fannie Mae.
Johnson chiar a fost luat in calcul pentru a fi ales de Obama pentru functia de vicepresedinte, dar s-a renuntat la el pe fondul acuzatiilor ca ar fi primit imprumuturi cu rate sub nivelul pietei de la Countrywide Financial, companie implicata in criza subprime din SUA.
 
 
Economistii lui Obama
 
 
Stuart Eizenstat (65 de ani)
 
In prezent partener la firma de avocatura din Washington Covington & Burling LLP si strateg in cadrul companiei de PR APCO Worlwide, Eizenstat a fost consilier-sef pe politica interna in cadrul administratiei lui Jimmy Carter, iar in timpul presedintelui Bill Clinton a ocupat functia de secretar adjunct al Trezoreriei. De asemenea, in cadrul administratiei Clinton, a fost subsecretar pentru comert international la Departamentul pentru Comert. A fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeana intre 1993 si 1996 si copresedinte al Consiliului Euro-American de Afaceri (EABC). Eizenstat si-a castigat deja statusul de "omul intelept al Washingtonului", iar analistii se asteapta ca el sa fie un mentor "ascuns" al lui Obama - asta doar in cazul in care nu va fi numit secretar al Trezoreriei pentru a rezolva actuala criza economica.
 
Laura Tyson (61 de ani)
 
Fosta consiliera in cadrul administratiei lui Bill Clinton, Tyson il sfatuieste in prezent pe Barack Obama in domeniul economic, dar este si una dintre reprezentantele sale in presa. In prezent profesoara la Universitatea Berkeley, Laura Tyson este prima femeie care a a ajuns decan la London Business School si este din 1997 in consiliul director al bancii de investitii Morgan Stanley, al firmei de telefonie AT&T (din 1999) si al Eastman Kodak Co. Scolita la prestigioasele Smith College si la Massachusetts Institute of Technology, Tyson a sustinut planurile lui Obama pentru un nou plan de ajutor pentru platitorii de impozite, precum si reduceri de taxe pentru energie, ajutor de somaj. Din 1987 este membra a Consiliului pentru Relatii Externe, care are sediul la New York, organizatia despre care se spune ca poate influenta cel mai mult politica externa a Statelor Unite.
 
Austan Goolsbee (39 de ani)
 
Profesor de economie la prestigioasa University of Chicago, Goolsberg este in prezent unul dintre cei mai importanti consilieri economici ai campaniei lui Barack Obama. De altfel, Goolsbee il ajuta cu sfaturi economice pe candidatul democrat de cand acesta a fost ales membru al Senatului american in 2004. Goolsbee este economist in cadrul unor corporatii precum Democratic Leadership Council si lucreaza la institutul de cercetare American Bar Foundation si e consilier in Comisia de buget a Congresului. Analistii considera ca singurul sau handicap pentru a prelua functia de secretar al Trezoreriei ar fi lipsa de experienta in cadrul Guvernului. De aceea, acestia il vad mai mult ca sef la Consiliului Economic, pozitie de unde au plecat foarte multi directori ai Rezervei Federale. Golsbee este considerat membru al unui curent numit "noii economisti sociali". Acestia studiaza activitatea oamenilor in cadrul natural si gasesc explicatii economice pentru comportamentul uman.
 
Timothy Geithner (47 de ani)
 
Este presedinte al Rezervei Federale filiala din New York si vicepresedinte al Federal Open Market Committee (Comitetul de politica monetara al Fed). L-a ajutat pe actualul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson, sa salveze de la faliment banca Bear Stearns Co. Geithner este respectat pe Wall Street si are un impresionant trecut in economia internationala. A absolvit Dartmouth College in 1983, dandu-si licenta in studii asiatice si guvernamentale. Doi ani mai tarziu a terminat un master in studii asiatice si economie internationala la Johns Hopkins School of Advanced International Studies. In timpul administratiei lui Bill Clinton a fost subsecretar pentru afaceri internationale in cadrul Trezoreriei. Analistii sunt de parere ca relatia sa apropiata cu Paulson i-ar fi creat o imagine prea legata de administratia actualului presedinte George W. Bush, fapt ce ii micsoreaza sansele de a intra intr-o eventuala echipa a lui Obama la Casa Alba.
 
 
Economistii lui McCain
 
 
Douglas Holtz-Eakin (53 ani)
 
In prezent consilier-sef pe probleme economice al campaniei lui John McCain, Holtz-Eakin a fost director al Comisiei de buget a Congresului. De asemenea, timp de 18 luni a fost economist-sef al presedintelui Consiliului Consilierilor Economici in timpul mandatului actualului presedinte Bush si pentru alti doi ani a ocupat functia de economist senior in cadrul aceleiasi organizatii. In prezent este angajat temporar (fellow) la Institutul Peterson pentru Economie Internationala si presedinte al DHE Consulting. Conform CV-ului sau, Holtz-Eakin este expert economic in toate domeniile politicii publice, cu precadere in problemele legate de asigurarea medicala si globalizare. Analistii considera ca are cunostiintele necesare pentru a ocupa postul de secretar al Trezoreriei, dar ii lipseste experienta necesara de pe Wall Street.
 
Martin Feldstein (69 de ani)
 
In prezent profesor de economie la celebra Harvard University si presedinte al Biroului National pentru Cercetare Economica, Feldstein este un venerabil republican. A fost consilier-sef pe probleme economice al presedintelui Ronald Reagan si presedinte al Consiliului Economic din 1982 pana in 1984, pozitie detinuta in trecut si de fostul presedinte al Rezervei Federale americane, Alan Greenspan. In anul 2006, Feldstein a fost numit de George W. Bush consiler al presedintelui Serviciului de Informatii Externe. A primit in anul 1997 medalia John Bates Clark al Asociatiei Economice Americane, premiu acordat la fiecare doi ani economistilor sub 40 de ani, care au adus o importanta contributie stiintei economice. Feldstein este considerat ca va aduce Trezoreriei atat un nume respectat, dar si o importanta experienta academica si in industrie.
 
Carly Fiorina (54 de ani)
 
Fiorina este in echipa de consilieri a lui McCain pe probleme economice si de business. Numele sau este speculat a fi posibila alegere a lui McCain pentru postul de secretar al Trezoreriei sau al comertului. Fost director executiv al Hewlett-Packard Co (HP), Fiorina este unul dintre principalii colectori de fonduri pentru Partidul Republican si pentru Conventia Nationala Republicana, care a avut loc la inceputul lunii septembrie. Analistii considera ca Fiorina este mai potrivita pentru functia de secretar al comertului (a carui principala activitate este de a promova liberul schimb si de a face tot posibilul pentru ca firmele americane sa aiba acces pe pietele straine), avand in vedere experienta sa in marketing si management. Cu toate acestea, sansele fostei CEO al HP pentru a prinde un loc in cadrul unei eventuale administratii republicane s-au micsorat dupa ce aceasta a declarat ca nici McCain si nici colega sa de campanie Sarah Palin nu ar putea conduce o mare companie.
 
Phil Gramm (66 de ani)
 
Fost senator american si vicepresedinte al bancii de investitii UBS, Gramm a fost unul dintre cei mai importanti consilieri economici ai lui McCain pana in aceasta vara inainte de a demisiona. Grimm a fost nevoit sa paraseasca campania candidatului republican dupa ce a declarat intr-un interviu ca SUA trec numai printr-o "recesiune mentala", iar americanii sunt un popor de "plangaciosi". Gramm este principala legatura a lui McCain cu Wall Street-ul, avand in vedere ca lucreaza la UBS, dar de cand a demisionat campania candidatului republican a preferat sa se distanteze de el. Desi i se da lui Gram sanse limitate pentru a mai fi ales in functia de secretar al Trezoreriei, McCain a aratat ca nu ii este frica de o administratie riscanta in urma alegerii controversatei Sarah Palin drept vicepresedinte. Gram are un doctorat in economie, obtinut la Universitatea din statul american Georgia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO