Politică externă

Campania din SUA, pe ultima 100 de metri

16.10.2008, 19:13 15

McCain a criticat planul fiscal al lui Obama ce prevede majorari ale impozitelor pentru familiile care castiga peste 250.000 de dolari pe an, care ar duce la ruinarea lui "Joe instalatorul".

"Nu spui adevarul americanilor" despre fiscalitate, l-a criticat McCain pe contracandidatul sau la inceputul dezbaterii.
Senatorul de Arizona a declarat ca "distributia averilor", initiativa promovata de Obama, ar genera "un razboi al claselor".
Cei doi candidati au prezentat in cursul saptamanii o serie de propuneri pentru salvarea economiei americane, aflata in plina criza. Planul lui Obama, in valoare de 60 de miliarde de dolari, prevede reduceri de taxe pentru firmele care creeaza locuri de munca si un moratoriu de 3 luni pentru confiscarea proprietatilor celor care nu-si mai pot plati ipotecile la banci.
Spre deosebire de acesta, McCain mizeaza pe reducerea de taxe si a propus scutirea de impozite pentru retragerea banilor din conturile de pensii de catre persoanele care au peste 59 de ani. El a promis ca va introduce compensari pentru pierderile inregistrate la bursa si ca va reduce contributia angajatorilor pentru ajutoarele de somaj. Planul sau economic costa aproximativ 53 mld. $.
Senatorul de Arizona i-a reprosat de asemenea lui Obama ca il asociaza mult prea des criticilor lansate la adresa presedintelui George W. Bush.
"Domnule senator Obama, nu sunt presedintele Bush. Daca vreti sa va opuneti presedintelui Bush, trebuia sa va prezentati la alegeri in urma cu patru ani", a declarat ironic McCain.
"Daca din greseala confund politica dumneavoastra cu cea a lui George W. Bush este pentru ca in ceea ce priveste problemele economice esentiale care intereseaza poporul american, politica fiscala, politica energetica, prioritatile bugetare, ati fost un partizan fervent al presedintelui Bush", a replicat Obama.
"De ce vreti sa majorati impozitele tuturor astazi?", a intrebat McCain. "Trebuie sa incurajam afacerile", a insistat acesta. Obama i-a raspuns ca programul sau prevede o reducere a impozitelor pentru 95% dintre americani si ca doar un numar restrans de contribuabili vor fi vizati de o astfel de crestere.
"Amandoi vrem sa reducem impozitele", a declarat senatorul de Illinois. "Diferenta este in interesul cui vrem sa reducem impozitele", a adaugat acesta.
Confruntarea de miercuri seara, care a avut loc la New York, a fost ultima sansa a lui McCain sa reduca avansul din sondajele de opinie a lui Barack Obama.
Acest lucru nu s-a intamplat insa, au aratat sondajele de opinie.
Un sondaj CNN, difuzat la incheierea dezbaterii, a aratat ca 58% dintre telespectatori au considerat ca Obama a castigat dezbaterea, doar 31 de procente dintre respondenti apreciind ca McCain s-a detasat in urma confruntarii.
Mai mult, un studiu al Reuters/C-SPAN/ZOGBY, dat publicitatii ieri dimineata, arata un avans de 5 procente pentru Obama, scorul fiind de 49 la 44%. De asemenea, cei doi candidati s-au acuzat reciproc ca desfasoara campanii electorale negative.
McCain a cheltuit cea mai mare suma de bani din istoria SUA pe spoturile de campanie negative, comenteaza Reuters.
"Toate campaniile tale televizate sunt negative, John, este absolut adevarat. Dar acum, cred ca americanii sunt mai putin interesati de ranile noastre morale din timpul campaniei decat de problemele care ii afecteaza atat de profund", a precizat Obama.
Cu doar trei saptamani inainte de alegerile din 4 noiembrie, cei doi candidati au inceput sa cheltuiasca din ce in ce mai mult in campania electorala online.
Cu toate acestea, Obama este de departe castigatorul acestui tip de campanie. Reclame cu senatorul democrat pot fi vazute mai nou si in jocurile video.
Obama este de asemenea considerat o adevarata "masina de strans bani", dupa ce in luna august a reusit sa adune suma record de 67 de milioane de dolari. Pentru luna septembrie, analistii se asteapta ca Obama sa stranga si mai mult, peste 100 mil. $, avand in vedere ca numai in prima saptamana din octombrie a cheltuit 20 de milioane de dolari.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO