Politică externă

Bush se roaga de sauditi sa coboare pretul petrolului

16.01.2008, 18:08 16

Presedintele american George W. Bush, aflat intr-un turneu in Orientul Mijlociu, s-a plans ieri la o reuniune cu oamenii de afaceri sauditi ca economia SUA este afectata de pretul in crestere al petrolului si a cerut majorarea productiei de titei pentru ca preturile sa poata fi controlate.
Bush a spus ca urmeaza sa aprofundeze subiectul cu regele saudit Abdullah, care l-a gazduit in ultimele doua zile la palatul sau de langa Riad. "Ii voi spune Majestatii sale ca preturile ridicate la petrol au implicatii foarte dure asupra economiei noastre", a afirmat presedintele SUA la o zi dupa ce seful statului francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat in ajunul vizitei oficiale pe care o face la Riad ca pretul corect al unui baril de petrol este de 70 USD si nu cel actual de aproape 100 USD.
"Sper ca pe masura ce membrii OPEC iau in considerare diferite niveluri ale productiei, ei vor intelege ca vanzarile de petrol si gaze vor scadea, daca una dintre cele mai mari economii sufera", a spus presedintele american.
Arabia Saudita este cel mai mare stat exportator de petrol si membru al OPEC. La inceputul saptamanii, pretul unui baril de petrol a fost cotat la 95 de dolari, ieri insa pretul barilului de petrol destinat pietei americane a crescut cu doi dolari la o saptamana dupa ce depasise cotatia de 100 de dolari.
Multe voci se intreaba de ce organizatia nu creste volumul productiei, avand in vedere ca o parte dintre membrii cartelului au semnalat tensiunea cauzata de cresterea cotatiei pe-trolului la niveluri record, insa, potrivit unor analisti citati de Reuters, tarile membre ale OPEC nu au capacitatea de a majora productia de barili de petrol pe zi. La randul lor, mai multi ministri ai OPEC au subliniat, dupa ce pretul petrolului a atins, pentru prima data, nivelul de 100 de dolari pe baril, ca majoritatea membrilor organizatiei produc deja la capacitate maxima, ceea ce limiteaza sansele unei actiuni colective de majorare a livrarilor.
"Intrucat majoritatea membrilor OPEC produc in prezent la capacitate maxima, se pare ca si in cazul unei decizii de majorare a productiei, unele state nu s-ar putea conforma", a afirmat, recent, Mohammad Ali Khatibi, directorul adjunct pentru afaceri internationale in cadrul Companiei Nationale de Petrol din Iran.
Desi OPEC a informat ca ar putea majora productia de titei cu trei milioane de barili pe zi, cantitate suficient de mare pentru a acoperi piata globala, care se plaseaza in prezent la 86 de milioane de barili pe zi, mai multi analisti apreciaza ca aceste estimari sunt prea ridicate. Astfel, Administratia pentru Informatii in domeniul Energiei din Statelor Unite plaseaza rezervele OPEC la 1,6 milioane de barili pe zi, conform raportului lunar publicat ieri. Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, detine cea mai mare parte a capacitatii de productie neutilizate din grupul celor 13 exportatori.
"Pretul de 100 de dolari pe baril semnaleaza ca oricine poate sa produca trebuie sa produca. Aceasta ipoteza ridica intrebari privind capacitatea neutilizata a Arabiei Saudite.
Statul arab nu produce in plus, pentru ca nu dispune de suficiente capacitati de rafinare", a afirmat Edward Morse, economist-sef pe probleme de energie la banca de investitii Lehman Brothers.
Pe langa Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Kuweit sunt singurele tari care au posibilitatea de a suplimenta, intr-o masura relevanta, livrarile, potrivit estimarilor Agentiei Internationale a Energiei de la Paris.
In anul 2004, cand pretul petrolului a mai atins maxime record ca urmare a cresterii cererii de titei din partea Chinei, membrii OPEC s-au angajat sa isi majoreze potentialul de productie.
Desi OPEC a actionat in acest sens, livrarile sub asteptari furnizate de producatorii din afara grupului au condus la o situatie tensionata pe piata mondiala, productia suplimentara fiind absorbita imediat de cererea mondiala in crestere, a explicat Paul Horsnell, analist la Barclays Capital.
De asemenea, instabilitatea politica din mai multe tari membre ale OPEC a afectat productia de petrol pe parcursul ultimilor ani. Astfel, circa 15% din capacitatea instalata de productie petroliera a Nigeriei a fost blocata de violentele din Delta Nigerului, iar conflictul din Irak a blocat planul de modernizare a industriei petroliere nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO