Politică externă

Bush se duce la Pentagon

11.05.2004, 00:00 11

Presedintele american, George Bush, urma sa mearga ieri la sediul Pentagonului pentru a-si demonstra sprijinul pe care i-l acorda in continuare lui Donald Rumsfeld.
Lui Rumsfeld i se cere tot mai insistent demisia. Chiar una dintre publicatiile armatei americane, care circula ieri printre soldati, afirma ca ministrul american al apararii ar trebui sa demisioneze, ca semn ca-si asuma responsabilitatea pentru scandalul legat de abuzurile soldatilor americani asupra detinutilor irakieni.
Imaginea armatei americane se deterioreaza cu fiecare fotografie noua care apare in presa occidentala dezvaluind posturi tot mai umilitoare pentru irakieni si pentru lumea araba in general. Astfel, ieri au aparut imagini noi din inchisorile irakiene, unele dintre ele prezentand un irakian tinut dezbracat complet pe un culoar si cu caini in jurul sau care-l latra, tinuti in lesa de soldati.
Tot ieri, Washington Post a publicat un regulament aprobat, sustine celebra publicatie, de catre cele mai inalte oficialitati de la Pentagon si de la Ministerul Apararii, referitoare la tratamente extreme, vecine cu tortura, la care sa fie supusi prizonierii irakieni. Este vorba despre o lista cu 20 de tehnici de nterogare a acestora, intre care unele vorbesc de mentinerea pe perioade indelungate a detinutilor la temperaturi fie foarte ridicate fie foarte scazute, sau asaltarea acestora cu lumini foarte orbitoare sau muzica data la maximum. Documentele publicate de Washington Post recomanda ca asemenea tratamente extreme sa le fie aplicate prizonierilor numai in cazul in care este necesar, din punct de vedere militar, si sa fie insotite de monitorizarea lor de catre medici.
Documentul dateaza din aprilie 2003. Oficialii de la Pentagon au refuzat sa comenteze astfel de ghiduri de conduita din inchisoarile irakiene. Ei au precizat insa ca in nici unua dintre aceste recomandari nu s-ar pune problema dezbracarii, sub nici o forma, a detinutilor. Or, imaginile care au socat o lume intreaga infatiseaza cu precadere detinuti complet goi. Unele dintre aceste imagini, care fac parte din primul set care a fost facut public descriu femei-militar care ii supun pe detinuti la umiliri fizice si psihice.
Trebuie spus ca in lumea araba un om prezentat gol inseamna o imensa umilinta. Un barbat nu apare niciodata gol, de pilda, pe timpul zilei, in fata celei careia ii spune sotie, iar in fata strainilor, aparitia nuda este, la fel, umilitoare. Tocmai in cultura araba, in care sunt ascunse sub vesminte cele mai neasteptate detalii fizionomice, apar astfel de fotografii. In religia in care homosexualitatea este considerata un pacat capital (iar multe dintre pozele cu abuzuri sunt de acest fel), sunt scoase la lumina astfel de posturi, considerate umilitoare pentru lumea musulmana. Se poate spune ca astfel de abuzuri la care s-au pretat soldatii coalitiei pot fi considerate, pe langa incalcari ale drepturilor omului si ale conventiilor internationale, si atrocitati culturale. Ar putea fi considerate ca o sfidare a civilizatiei careia ii apartin acesti prizonieri.
In al doilea rand, problema acestor abuzuri demonstreaza un esec la nivel de simboluri al celor care au pornit razboiul din Irak. Unul dintre motivele plecarii la lupta a fost acela ca, odata cu inlaturarea de la putere a regimului dictatorial al lui Saddam Hussein, in Irak se va intoarce democratia. Perioada de tranzitie pe care o traverseaza acum Irakul, administrat de catre fortele coalitiei, a fost pusa, si ea, sub emblema introducerii in aceasta tara a valorilor democratice. Or, tocmai aceste valori au fost incalcate in inchisorile irakiene. Tocmai increderea in ele este subminata. Aceasta este, de altfel, si logica pe care o urmeaza aceia care cer demiterea lui Donald Rumsfeld, pe care il considera unul dintre cei mai implicati decidenti in strategiile de democratizare a Irakului. Va fi sacrificat Rumsfeld ? Este o intrebare la care multi editorialisti se inghesuie sa-i dea un raspuns. Totul depinde insa de sustinerea pe care i-o acorda George Bush. Iar aseara urma sa se inteleaga cat de puetrnic ar putea fi acest sprijin al lui Bush pentru Rumsfeld.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO