Politică externă

Bush promite ca teroristii Al-Qaida vor cunoaste justitia americana

15.05.2003, 00:00 16

Teroristii i-au lovit, din nou pe americani, in noaptea de luni spre marti, de data aceasta in Arabia Saudita. Presedintele american George W. Bush a replicat prompt, si a promis atentatorilor ca "vor cunoaste justitia americana".
Atacul vine la doar doua zile dupa un atentat singeros in Cecenia. Ieri, o judecatorie din Yemen (la 160 de km. de capitala Sanaa), unde in urma cu cateva zile a fost condamnat la moarte un membru Al-Qaida a fost atacata cu bombe. Judecatorul a fost ranit.
In atacul comis, luni seara la Riyad, - cel mai mare act terorist de la atacul asupra Gemenilor si a Pentagonului, la 11 septembrie 2001 - si-au pierdut viata 34 de oameni (sapte  americani, doi filipinezi doi japonezi, un englez, un irlandez, un libanez, un elvetian, restul sauditi)  si aproape 200 au fost raniti (40 de americani), potrivit unui bilant de ieri, al autoritatilor saudite. Autoritatile americane avansasera, marti seara, cifra de 90 de morti pe care apoi au retras-o. Cu 35.000 de cetateni, americanii constituie comunitatea occidentala cea mai numeroasa si mai vizibla din Arabia Saudita.

Bush: "Razboiul contra terorismului va continua"
"Statele Unite ii vor gasi pe ucigasi care vor cunoaste justitia americana. (...) Atentatele comise in Arabia Saudita, moartea cruda a cetatenilor americani si a cetatenilor altor tari, ne reaminteste ca razboiul contra terorismului trebuie sa continue. (...) Membrii Al-Qaida vor ataca americanii aliatii si prietenii lor pana cand vor fi adusi in fata justitiei. Vom face tot ce putem pentru a asigura securitatea tarii si cea mai buna metoda este sa-i urmarim pe acesti ucigasi unul cate unul si sa-i judecam. Aceasta este politica administratiei Bush". a declarat presedintele american.
Atacul s-a produs intr-un moment in care seful diplomatiei americane Collin Powell se afla intr-un turneu in tarile din zona pentru a obtine sprijin pentru planul de pace israeliano-palestinian, plan pe care musulmanii radicali il resping. "Foaia de drum", publicata in urma cu doua saptamani, prevede crearea unui stat palestinian, pana in 2005. SUA cred ca, dupa succesul din Irak, a venit momentul sa impuna pacea intre evrei si arabi. Un posibil val de atentate, ca raspuns la prezenta militara americana in Irak, ar complica planurile americane de pacificare a Orientului Mijlociu.

SUA se retrag din Arabia Saudita
Administratia a cerut personalului neesential al ambasadei de la Riyad sa paraseasca tara si a anuntat ca-i va retrage pe cei 5.000 de militari din Arabia Saudita. Guvernatorul civil al Irakului, americanul Paul Bremer, si-a anulat, ieri, prima actiune oficiala in noua sa calitate. El trebuia sa se intalneasca, la Bagdad, cu liderii politici irakieni.

Esecul securitatii saudite
Printul mostenitor al Arabiei Saudite, Abdallah a promis ca ii va pedepsi pe cei care au planuit atentatul. "Ii avertizam in special pe cei care incearca sa gaseasca in religia musulmana o justificare pentru aceste crime, spunindu-le ca vor deveni complici ai unor criminali si vor fi pedepsiti in consecinta.", a declarat printul Abdallah, intr-un discurs televizat, la Riyad. Dupa atac, toata lumea si-a reamintit ca 15 din cei 19 pirati ai aerului care au atacat America erau sauditi. Organizarea atentatelor demonstreaza esecul fortelor de securitate saudite. Serviciile secrete americane avertizasera Arabia Saudita de iminenta producerii unor atentate iar cetatenii americani din aceasta tara fusesera si ei avertizati sa paraseasca regatul. De trei saptamani, Riyadul era un oras sub asediu. La 7 mai au fost arestati mai multi membri Al-Qaida si a fost confiscata o importanta cantitate de arme si peste 300 de kilograme de explozibili, despre care responsabilii sauditi au afirmat, la vremea respectiva, ca urmau sa foloseasca "la dinamitarea unor imobile locuite".

Americanii au permisiunea sa traga in hoti
Fortele americane din Irak vor avea dreptul sa deschida focul impotriva infractorilor prinsi in flagrant, potrivit unor noi masuri de securitate anuntate de Paul Bremer, administratorul civil al Irakului, citat, ieri, de  New York Times. Potrivit unei surse citate de cotidian, trupele americane "vor incepe sa impuste citiva hoti pentru a raspindi vestea" ca atacurile la adresa proprietatii private, furtul automobilelor si alte infractiuni violente vor fi pedepsite aspru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO