Politică externă

Bush ofera detalii despre transferul suveranitatii in Irak

25.05.2004, 00:00 12

Presedintele american, George W Bush, era asteptat aseara cu un discurs in care sa fie reluat angajamentul de a transfera irakienilor suveranitatea la 30 iunie. Discursul era asteptat si pentru detaliile pe care se presupune ca le contine referitoare la procedura de transfer.
Totodata, discursul este considerat ca un argument in favoarea administratiei de la Casa Alba in privinta restabilirii increderii opiniei publice amricane si internationale deopotriva fata de politica SUA fata de Irak. Discursul apare pe fondul nestinsului inca scandal legat de abuzurile savarsite de catre militarii americani la adresa detinutilor din inchisorile irakiene, cu precadere din Abu Gharib.
Discursul ca atare urma sa fie prezentat la un colegiu militar din Pennsylvania. El a fost programat in momentul lansarii unei campanii diplomatice americane pe langa ONU, in sensul adoptarii unei noi rezolutii care sa cuprinda modul de transferare a suveranitatii catre irakieni.
Rezolutia a fost prezentata pe scurt de catre cotidianul Washington Post, care isi informeaza cititorii despre intentia de a acorda suveranitate deplina irakienilor la termenul fixat, 30 iunie. Asta ar insemna, potrivit celor de la Washington Post, ca irakienii ar fi cei care hotarasc in privinta rezervelor de petrol ale tarii. La fel, suveranitatea ar urma sa defineasca si dreptul irakienilor de a decide daca accepta trupe straine pe teritoriul tarii lor.
Se pare ca presedintele Bush urma ca, in discursul pe care il prezenta aseara, sa anunte ca americanii nu vor pleca pur si simplu la 30 iunie. La acea data ar urma sa fie transferata suveranitatea, dar retragerea militarilor si a administratorilor americani ar urma sa se petreaca in etape, pana la un termen care nu a fost avansat.
Pe langa discursul de aseara mai sunt programate si altele, care ar avea ca scop restabilirea increderii in campania americana in Irak. Nu doar scandalul prizonierilor, dar si evolutiile din ultimele doua luni, in care militarii americani au parut derutati de strategia rebelilor irakieni ar trebui contracarate de aceasta serie de discursuri. Este, practic, o relansare, o schimbare de strategie a Casei Albe, care a pierdut teren si in Irak, si in randul opiniei publice americane. Criza ostaticilor, hartuirea militarilor coalitiei, retragerea rapida a soldatilor spanioli, toate acestea s-au repercutat asupra imaginii presedintelui american aflat in campanie electorala. Astfel, se poate spune ca al doilea mandat la Casa Alba va fi greu de obtinut, si pe fondul unei neincrederi care creste in sondajele de opinie americane in privinta popularitatii lui Bush.
In lipsa unor informatii precise in privinta transferului de suveranitate, multe dintre ziarele occidentale lansau speculatii menite sa reflecte cat de departe sunt dispusi cei de la Casa Alba sa mearga cu atributiile la care sa renunte in administrarea Irakului. Cei de la The Guardian au prospectat parerile unor analisti reputati in problemele regiunii si au ajuns la concluzia ca, la 30 iunie, se va vedea daca irakienii sunt suverani dupa cateva indicii. Daca ar avea dreptul sa bata moneda proprie, daca americanii sau alti reprezentanti ai coalitiei nu vor avea drept de veto asupra legilor. Un alt indiciu care ar arata suveranitatea ar fi deplina, mai spun analistii, ar fi  unul des intalnit in Orientul Mijlociu - anume ca in timpul slujbelor de vineri seara (cele mai importante in islam), conducatorul tarii sa fie numit cu apelativul suveran sau emir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO