Politică externă

Bush nu reuseste sa-i convinga pe arabi sa scada pretul petrolului

19.05.2008, 19:24 14

Presedintele american George W. Bush a esuat in a convinge Arabia Saudita, cel mai mare producator de titei din lume, sa majoreze productia de petrol pentru a scadea pretul, care a atins valoarea record de 128 de dolari pe baril.
Bush se afla in cel de-al doilea turneu in Orientul Mijlociu din ultimul an, inaintea expirarii mandatuluui sau.
"Vom mari productia cand piata o va cere", a declarat ministrul saudit al petrolului, Ali al-Nuaimi.
Arabia Saudita a majorat la inceputul lunii cu 300.000 de barili pe zi, dar presedintele Bush a declarat ca aceasta masura nu ajuta problemele Statelor Unite.
"Este ceva, dar nu rezolva pro-blema noastra Problema noastra va fi solutionata daca ne extindem capacitatea de rafinare, activitatile de pro-movare a energiei nucleare si continuam strategia noastra de dezvoltare de solutii alternative in domeniul ener-giei", a declarat Bush.
Pretul petrolului a crescut de sase ori din 2002 si s-a dublat fata de anul trecut, alimentat de cresterea cererii in China si alte state in curs de dezvoltare, si a adaugat presiune asupra economiei americane, afectata deja de scaderea pietei locuintelor.
Cresterea pretului petrolului este dezbatuta si in campania electorala din SUA. Democrata Hillary Clinton a declarat la inceputul lunii ca daca va fi aleasa presedinte al tarii, va desfiinta OPEC.
"Vom ataca direct OPEC", a spus fosta prima doamna a SUA, adaugand ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol nu mai poate fi un cartel, un monopol care stabileste singur pretul.
Liderul de la Casa Alba s-a aflat ieri la Forumul Economic de la Sharm El-Sheikn, Egipt, unde a facut apel la incheierea unui acord de pace israelo-palestinian care este posibil pana la sfarsitul lui 2008.
"Cred cu tarie ca asumandu-ne responsabilitatile si dand dovada de curaj, putem incheia acest acord de pace anul acesta", se arata intr-un discurs pe care Bush urma sa il rosteasca ieri, al caruit text Casa Alba
l-a dat publicitatii in avans.
"Este o sarcina solicitanta, care implica actiuni ale tuturor partilor. Palestinienii trebuie sa combata terorismul si sa continue sa construiasca institutiile unei societati libere si pasnice. Israelul trebuie sa faca sacrificii pentru pace si sa elimine restrictiile impuse palestinienilor", continua presedintele american.
Potrivit unui consilier de rang inalt insa, Bush nu va putea anunta progrese concrete in acest sens, in momentul in care va reveni la Washington. "Cred ca putem vedea progrese semnificative aici, de mai bine de cinci luni", a spus Stephen Hadley jurnalistilor, adaugand ca exista progrese dar nu s-a ajuns inca la punctul in care presedintele american sa aiba o intrevedere cu premierul israelian Ehud Olmert si cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas pentru a da publicitatii o viziune privind acest acord.
El a spus ca Bush este optimist in acest sens, lasand sa se inteleaga ca presedintele american ar mai putea efectua o vizita in regiune, fiind a treia intr-un singur an.
Bush a cerut tuturor tarilor din Orientul Mijlociu sa izoleze Iranul si Siria, dar si organizatiile radicale precum cea palestiniana Hamas, cea libaneza Hezbollah sau al-Qaida din Irak si Afganistan.
"Este in interesul tuturor tarilor pasnice din regiune de a depune toate eforturile ca aceste tari sa nu mai sustina terorismul. Sa se opuna proiectelor Iranului de a detine arme nucleare", a spus el. A nu realiza acest lucru reprezinta "o tradare de neiertat" pentru generatiile viitoare. In acelasi discurs, presedintele american a cerut tuturor tarilor din regiune sa renunte la reprimarea libertatilor si sa elibereze toti detinutii politici.
In cursul saptamanii trecute, palestinienii si arabii i-au cerut lui Bush sa depuna eforturi mai mari pentru a determina Israelul sa faca mai multe concesii.
Pe de alta parte, Bush si premierul pakistanez Yousaf Raza Gilani si-au afirmat vointa comuna de a combate terorismul, insa fara a evoca in public viitorul cooperarii intre cele doua tari.
Administratia SUA este ingrijorata de negocierile pe care Guvernul pakistanez le-a demarat cu talibanii, o deosebire fata de politica presedintelui Pervez Musharraf, aliatul lui Bush in "lupta impotriva terorismului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO