Politică externă

Bush isi asuma un eventual esec in Irak

20.12.2005, 21:03 16

Presedintele american George W. Bush a respins criticile celor care propun o dezangajare cat mai rapida din Irak, aratand ca "abandonarea in acest moment a Irakului ar transmite un semnal intregii lumi ca in promisiunile Americii nu se poate pune baza".

Bush a atras atentia ca un astfel de demers ar afecta moralul trupelor americane, care ar simti ca s-au sacrificat in van, ar intari pozitia dictatorilor din Orientul Mijlociu si ar arunca Irakul in haos, permitand teroristilor sa-si creeze aici baze din care sa lanseze ulterior atacuri impotriva Americii si aliatilor sai.

Intr-o schimbare foarte pronuntata de retorica, George W. Bush a admis ca interventia militara in Irak a fost bazata pe informatii eronate si ca armele de distrugere in masa atribuite regimului de la Bagdad s-au dovedit inexistente, insa a precizat ca in-laturarea de la putere a regimului dictatorial al lui Saddam Hussein a fost un act pozitiv, care a relansat perspectivele democratiei in Orientul Mijlociu. De asemenea, Bush a recunoscut ca Statele Unite au inceput cu greu munca de reconstructie si de antrenare a efectivelor fortelor irakiene de securitate, eforturile fiind "mult mai dificile" decat se prevazuse initial.

Declaratiile liderului american au fost facute in cel de al cincilea si ultimul dintr-o serie de discursuri referitoare la angajarea americana in Irak. Eforturile strategilor administratiei republicane s-au indreptat spre mobilizarea publicului american care pare, conform ultimelor sondaje de opinie, din ce in ce mai potrivnic continuarii prezentei militare americane in Irak si mai putin increzator in capacitatea autoritatilor de a obtine victoria in aceasta tara.

Executivul american se afla sub o presiune din ce in ce mai puternica venita atat din partea opiniei publice, cat mai ales din partea Congresului de a prezenta un calendar al retragerii trupelor din Irak. Presedintele Bush a aratat ca in functie de evolutia situatiei din teren, numarul soldatilor americani prezenti in Irak va fi redus, insa a atras atentia ca acest lucru va fi stabilit de catre conducatorii militari si nu de catre politicienii de la Washington.

Liderul american a reiterat si cei trei piloni ai strategiei pe care coalitia multinationala o va adopta de acum inainte in Irak. In primul rand, fortele coalitiei vor ramane in ofensiva fata de insurgenti si teroristi, transferand treptat responsabilitatile legate de mentinerea securitatii catre trupele irakiene. In al doilea rand, autoritatile irakiene vor fi ajutate in construirea unor institutii democratice in care toti cetatenii sa se simta reprezentati. Bush a dat exemplul recentului scrutin legislativ irakian pe care l-a calificat drept "un punct de reper in istoria libertatii", la care s-a inregistrat o participare la vot foarte ridicata, de peste 70%. In ultimul rand, coalitia trebuie sa se concentreze pe reconstructia Irakului, pe refacerea economiei si a infrastructurii tarii.

In acelasi timp, situatia din Irak se mentine foarte volatila. Vestea buna a zilei de ieri este eliberarea arheologului german Susanne Osthoff, tinuta ostatica timp de o luna de gruparile de insurgenti. Pe de alta parte, site-urile islamiste au prezentat inregistrarea video a executiei ostaticului american Ronald Schultz, capturat acum trei saptamani de catre o grupare terorista apropiata Al-Qaida. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO