Politică externă

Bush: Iranul reprezinta o amenintare mondiala

14.01.2008, 17:59 16

Presedintele american George W. Bush a declarat ieri intr-un discurs la Abu Dhabi ca actiunile Iranului ameninta securitatea tuturor tarilor din lume si a cerut ca Statele Unite impreuna cu aliatii sai din randul statelor arabe sa infrunte pericolul pana nu este prea tarziu.
"Statele Unite isi consolideaza deci vechiul angajament in materie de securitate fata de prietenii lor din Golf si reunesc prieteni din intreaga lume pentru a face fata acestui pericol inainte de a fi prea tarziu", a declarat liderul american.
Bush a acuzat Iranul ca este principalul stat care finanteaza terorismul in lume prin subjugarea pacii din Liban si trimiterea de arme talibanilor, actiune care sfideaza Natiunile Unite si destabilizeaza intreaga regiune prin refuzul sau de a gasi solutii cu privire la programul sau nuclear.
Bush a facut aceste declaratii in cadrul unei alocutiuni sustinute in capitala Emiratelor Arabe Unite, o tara din Golful Persic aliata Statelor Unite, dar care reprezinta unul dintre principalii parteneri comerciali ai Iranului.
Liderul american se afla intr-un turneu prin Orientul Mijlociu, care a inceput saptamana trecuta, cand s-a intalnit cu liderii israelieni si palestinieni pentru a accelera discutiile de pace dintre cele doua parti. Programul nuclear al Iranului este de mult tinta criticilor presedintelui american George W. Bush, Teheranul refuzand in schimb sa renunte la acesta.
Presedintele american a cerut regimului de la Teheran sa asculte toate dorintele poporului iranian si sa raspunda in fata acestuia. Casa Alba precizase anterior ca Bush va profita de discursul de ieri pentru a lansa un mesaj direct iranienilor.
"Aveti dreptul sa traiti sub un regim care sa va asculte cererile. Cerem regimului de la Teheran sa va respecte vointa si sa va dea socoteala", a declarat presedintele Bush, adresandu-se direct poporului iranian. "Din nefericire, Guvernul vostru va refuza aceste drepturi si ameninta pacea si stabilitatea vecinilor vostri", a continuat presedintele Bush. "Sunteti bogati in cultura si talent. Va veni ziua in care poporul iranian va avea un Guvern care va imbratisa cauza libertatii si justitiei si atunci cand aceasta zi va veni, nu veti avea un prieten mai bun decat Statele Unite ale Americii", a adaugat Bush.
Bush le-a cerut ajutorul aliatilor din randul tarilor arabe pentru a infrunta pericolul iranian, acestea din urma temandu-se de un atac militar din partea Iranului. Tarile arabe au criticat incidentul dintre navele iraniene si cele americane din Stramtoarea Hormuz, dar vor sa se asigure ca presedintele Bush nu doreste un nou razboi. Orice atac militar iranian ar afecta bazele militare de pe teritoriile arabe si ar intrerupe comertul cu petrol care se face prin Stramtoarea Hormuz.
Pe 6 ianuarie navele americane, aflate in Stramtoarea Hormuz, au fost pe punctul de a deschide focul asupra unor nave iraniene care s-au apropiat de acestea si le-au amenintat.
"Statele Unite ale Americii nu doresc noi teritorii. Credem ca stabilitatea poate veni numai intr-un Orient Mijlociu liber in care extremistii sa fie marginalizati", a declarat presedintele Bush.
Unul dintre principalele obiective ale vizitei lui Bush in Emiratele Arabe Unite si alte tari din Golful Persic (Kuwait, Bahrain si Arabia Saudita) este de a da asigurari guvernelor arabe sunnite din regiune, aliate ale Washingtonului, in legatura cu hotararea Statelor Unite de a continua sa le protejeze.
In timp ce presedintele Bush isi tinea discursul, Gholamreza Aghazadeh, directorul Organizatiei iraniene pentru energie atomica (OIEA), a declarat ca Iranul va incerca sa clarifice pana la jumatatea lui februarie toate aspectele privind programul sau nuclear, cerute de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).
"Vom incerca sa rezolvam toate problemele ramase suspendate pana la jumatatea lui februarie, inaintea raportului pe care Mohammed ElBaradei (directorul AIEA) trebuie sa il prezinte in martie in fata membrilor Consiliului Guvernatorilor" al agentiei, a declarat Aghazadeh.
Un razboi in Iran ar arunca in aer pretul petrolului care oscileaza deja in jurul valorii de 100 de dolari barilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO