Politică externă

Bush incearca sa recastige prietenia Americii de Sud

06.03.2007, 18:45 15

Presedintele american George W. Bush incepe un turneu in America de Sud intr-o incercare de a revitaliza relatiile tarilor sud-americane cu SUA - tot mai ostile in ultima vreme politicii americane - si de a contrabalansa influenta crescanda a presedintelui socialist si antiamerican al Venezuelei, Hugo Chavez.
"America Latina are nevoie disperata de atentia SUA. Am ignorat-o pentru prea mult timp, mai ales acum cand balanta fortelor politice inclina serios catre o orientare de stanga", a declarat Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost consilier economic al Fondului Monetar International.
Cand a fost ales presedinte, Bush a promis ca politica sa externa va avea ca punct central America Latina. Evenimentele de la 11 septembrie 2001 au determinat insa administratia de la Washington sa opereze o schimbare radicala in prioritatile agendei de politica externa, centrul de greutate mutandu-se in Orientul Mijlociu.
In cei 5 ani care au trecut de atunci Washingtonul aproape ca a ignorat America Latina, care la randul ei a inceput sa priveasca cu ochi tot mai reci SUA. Fata de anii '80, cand in America de Sud majoritatea guvernelor erau de drepta si proamericane, acum majoritatea sunt de stanga si unele au chiar sentimente antiamericane. Presedintele venezuelean Hugo Chavez este un exemplu marcant. A dat startul in Venezuela unor politici socialiste, a nationalizat, are un discurs antiamerican si recent a fost vizitat de un mare "prieten" al administratiei Bush, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, dupa ce in prealabil isi consolidase relatiile cu Havana.
Sentimentele antiamericane crescande din America de Sud au dat apa la moara lui Hugo Chavez, care incearca sa-si castige influenta exportand petrol la preturi mici si cheltuind sume mari de bani pe echipamente militare - 4,3 miliarde de dolari in ultimii doi ani, conform estimarilor Pentagonului. Presedintele american nu a facut pana acum nici o referire la Chavez inaintea turului din America Latina care va cuprinde Brazilia, Uruguay, Columbia, Guatemala si Mexic.
Chavez insa nu a stat pe ganduri, si va organiza un miting anti-Bush in Buenos Aires cand presedintele american va fi in tara vecina, Uruguay. Presedintele argentinian Nestor Kirchner si-a aratat resentimentele fata de Washington, criticand politica externa a SUA si promitand sa intareasca relatiile cu Venezuela.
In Brazilia, liderul de la Casa Alba, se va intalni cu presedintele Lu?z Inacio Lula da Silva, un moderat de stanga. Discutiile se vor axa pe dezvoltarea pietei etanolului, un combustibil care nu polueaza si in producerea caruia Brazilia este lider mondial. Unii analisti considera ca Bush va incerca sa ajunga la o intelegere menita sa dezvolte piata etanolului pentru a reduce dependenta SUA si a regiunii in general de petrolul din Venezuela.
Gazda din Uruguay a presedintelui Bush va fi presedintele Tabare Vasquez, primul lider de stanga din istoria tarii, care a semnat recent un acord economic cu SUA. Montevideo considera piata americana mai atragatoare decat Mercosur, un grup care reuneste Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay si Venezuela. Dincolo de interesul economic, insa, Montevideo nu vede cu ochi buni America si vizita presedintelui Bush a starnit proteste in Uruguay.
In Columbia, cel mai apropiat aliat al SUA din America de Sud, Bush ii va oferi probabil sprijinul sau presedintelui de dreapta, Alvaro Uribe, in incercarea sa de a opri traficul cu cocaina si in disputa cu Venezuela. Bogota il acuza pe Chavez ca ofera bani si arme rebelilor comunisti din Columbia.
Cartelul drogurilor si securizarea granitei comune vor fi subiectele principale de discutie si in Mexic, ultima oprire a liderului american. Presedintele conservator Felipe Calderon este privit cu incredere la Washington, avand in vedere ca in sudul Statelor Unite, regimurile de dreapta au inceput sa devina o raritate. Membre ale Acordului Nord-American pentru Liber Schimb (NAFTA) din 1994, schimburile comerciale dintre cele doua tari au totalizat anul trecut 330 de miliarde de dolari, Mexicul fiind astfel al treilea cel mai important partener comercial al SUA dupa Canada si China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO