Politică externă

Bush da noi avertismente Coreei de Nord si Iranului

22.11.2004, 00:00 11

Presedintele american George W. Bush a transmis, la summitul anual de Cooperare economica Asia-Pacific, de la Santiago, un nou avertisment Coreei de Nord: fie va reveni la masa negocierilor si va da semne ca renunta la programul nuclear, fie risca o izolare si mai accentuata pe plan international. Dupa intalniri succesive cu cei patru parteneri care participa la negocieri cu Coreea de Nord - Rusia, China, Coreea de Sud si Japonia - presedintele american a cerut, la summitul de la sfarsitul saptamanii, autoritatilor de la Phenian sa renunte la programul de inarmare nucleara.
Negocierile privind dosarul nuclear nord-coreean sunt blocate din vara trecuta. Autoritatile de la Phenian au asteptat rezultatele alegerilor din Statele Unite intrucat sperau intr-o victorie a lui Jonh Kerry, militant al negocierilor bilaterale Washington-Phenian, fiind excluse astfel de la discutii Rusia, China, Coreea de Sud si Japonia.
Statele Unite sunt dispuse sa acorde Coreei de Nord avantaje economice si garantii suplimentare de securitate daca va dovedi ca renunta la programul sau de inarmare nucleara.
Drept raspuns la mesajul presedintelui american, Coreea de Nord a promis ca isi va spori "capacitatea de intimidare", din cauza amenintarii nucleare pe care o reprezinta Statele Unite.
Liderul de la Casa Alba a avertizat, de asemenea, in legatura cu amenintarea nucleara pe care o reprezinta Iranul - cel de-a treilea stat din ceea ce Bush numea "axa raului", alaturi de Irak si coreea de Nord. George W Bush a facut un nou apel la statele care au privit cu ostilitate interventia din Irak sa se alature in combaterea terorismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO