Politică externă

Bush avertizeaza Iranul si Siria

04.02.2005, 00:00 10

Discursul despre starea natiunii prezentat la inceput de mandat de George Bush a adus cateva noi abordari de politica externa.
Iranul si Siria au fost avertizate, cu deosebirea ca prima dintre aceste tai a fost sever atentionata de catre liderul de la Casa Alba. Avertismentele nu sunt insa de dimensiunea clor care au lansat "axa raului" si care, de fapt, au anuntat campania din Irak. Mai mult, Bush a vorbit pe un ton care trebuie sa fi linistit cele mai multe dintre cancelarii europene, de vreme ce liderul american a promis ca va solicita Europei sa se implice in temperarea experimentelor nucleare ale Iranului.
Neasteptata a fost, de asemenea, si promisiunea lui George Bush ca palestinienii se vor bucura de fonduri din partea Statelor Unite pentru a intemeia un stat care, alaturi de Israel, sa aduca liniste in Orientul Mijlociu.
Dar cele mai intense remarci au fost la adresa Iranului si a Siriei, tari pe care Bush a spus ca le va urmari cu mare atentie. "Inca exista regimuri care incearca sa se doteze cu arme de distrugere in masa, dar sunt in atentia noastra si se expun consecintelor", a continuat liderul de la Casa Alba. Bush a mentionat Siria, "care permite ca o parte din teritoriul sau si al Libanului sa fie folosite de teroristi, in incercarea de a distruge sansele de pace in regiune". "Speram ca Siria nu va mai sustine terorismul si va deschide drumul spre libertate", a subliniat Bush.
Ulterior, presedintele american a lansat un avertisment la adresa Iranului, despre care a spus ca "ramane principalul stat sustinator al terorismului", exprimandu-si sprijinul fata de dorinta iranienilor de libertate.
Agenda internationala cuprinde, de asemenea, Irakului.  "Libertatea Irakului va face Statele Unite mai sigure pentru generatiile viitoare". Presedintele a precizat ca alegerile din Irak creeaza o noua situatie politica si reprezinta "inceputul unei noi faze a activitatii americane in aceasta tara". "Ne vom intensifica eforturile in vederea formarii unor forte de securitate irakiene mai capabile, care sa includa ofiteri pregatiti si o structura de comanda (...). Pe masura ce aceste forte vor prelua mai multe responsabilitati in domeniul securitatii, Statele Unite si partenerii din cadrul coalitiei isi vor asuma tot mai mult un rol de sprijin", a adaugat Bush. El a mai spus ca nu va stabili un calendar "artificial" pentru retragerea din Irak, pentru ca acest lucru i-ar stimula pe teroristi. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO