Politică externă

Bush accepta comisie pentru arsenalul lui Saddam Hussein

03.02.2004, 00:00 16



Presedintele american, George W Bush, va cere, in zilele urmatoare, infiintarea unei comisii independente care sa investigheze informatiile furnizate de dinainte de razboiul din Irak de catre serviciile secrete.



Comisia va fi paritara, va fi formata din reprezentanti ai Partidului Republican si ai Partidului Democrat. Surse citate de CNN sustin ca in comisie vor fi noua membri, iar Reuters sustine ca rezultatele acestei comisii vor fi facute publice in 2005, asadar dupa ce se vor fi incheiat alegerile prezidentiale din Statele Unite.



Anuntul presedintelui Bush este considerat un compromis pe care Bush il face in an electoral, ca urmare a presiunilor la care a fost supus de catre rivalii sai.Democratii au tema de campanie electorala acuzatia potrivit careia Bush a dus Statele Unite la razboi fara sa aiba dovezi ca Saddam Hussein ar detine un program de arme neconventionale. Decizia liderului de la Casa Alba vine si dupa ce, saptamana trecuta, in Statele Unite a facut furori demisia lui David Kay, inspectorul-sef al echipei care a cautat in Irak armele de distrugere in masa. El a fost audiat saptamana trecuta de catre Congresul american, unde a afirmat ca nu a gasit si nici nu crede ca in Irak exista arme neconventionale. Kay a spus ca se pare ca toata lumea s-a inselat in privinta arsenalului irakan si tot el a invocat si necesitatea infiintarii unei anchete menite sa cerceteze natura informatiilor oferite de servicii.



Initial, Casa Alba a respins cererea lui Kay si a altor membri importanti ai Congresului de a infiinta comisia asupra informatiilor furnizate de catre serviciile secrete inainte de campania din Irak (de la al carui debut se implineste, in martie, un an). Apoi, potrivit Financial Times, au urmat discutii neoficiale ale vicepresedintelui Dick Cheney, care a incercat un compromis in aceasta privinta, pe fundalul unor presiuni tot mai mari, in sensul infiintarii unei comisii de ancheta.



David Kay a salutat decizia lui George Bush si a spus, intr-un interviu la CNN, ca ancheta "este importanta pentru sprijinul pe care serviciile secrete il pot primi de la populatia americana, asa cum are semnificatie si pe plan extern".



Cei de la Washington Post considera ca infiintarea comisiei de ancheta poate fi interpretata cu un pas inapoi pe care il face presedintele america - este un fel de a recunoaste ce nu poate spune deschis - ca a dus America la razboi fara sa stie daca exista arme neconventionale - considera influentul ziar american.



Decizia Casei Albe are insa un efect si peste Ocean, la Londra, unde Tony Blair se confrunta cu presiuni imense, aparute dupa raportul Lordului Hutton. Desi fostul magistrat, Hutton, a spus ca raportul sau nu este menit sa anunte daca in Irak au fost arme de distrugere in masa care ar fi putut fi activate repede (in 45 de minute), el a spus ca BBC nu a avut dreptate atunci cand a acuzat guvernul ca a exagerat informatiile venite de la serviciile secrete. Liderii opozitiei din Marea Britanie, si ai conservatorilor si ai liberal-democratilor, au cerut o ancheta asupra armelor lui Saddam - mai precis asupra informatiilor venite de la serviciile secrete inainte de invazia in Irak. Pana acum, Blair a spus nu, dar, dupa cum spun cei de la The Independent, refuzul lui nu mai poate dura. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO