Politică externă

Bursa de la Paris se umfla pe fondul victoriei sarkozystilor

12.06.2007, 18:33 19

Actiunile principalelor companii franceze au crescut ieri pe fondul victoriei ce se anunta a fi zdrobitoare a partidului presedintelui Nicolas Sarkozy in alegerile legislative din Franta.
Duminica, in primul tur al alegerilor legislative, partidul presedintelui, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), a obtinut aproape 40% din voturi la nivel de tara. Insa sistemul electoral francez (scrutin majoritar in doua tururi), ar putea face ca duminica viitoare, dupa al doilea tur, acest lucru sa se traduca in peste 60-70% din mandatele din Adunarea Nationala (Camera Inferioara a Legislativului, cea mai importanta camera a Parlamentului).
Analistii apreciaza ca sprijinul puternic acordat de francezi partidului presedintelui Sarkozy ii va permite acestuia reformarea economiei franceze, asa cum a promis el inainte de a castiga prezidentialele, in urma cu o luna.
Pe fondul victoriei sarkozistilor indicele CAC 40 al Bursei din Paris a urcat ieri in prima parte a sedintei de tranzactionare cu 0,9%, depasind avansul de 0,7% al indicelui paneuropean FTSEurofist 300. Companiile la care statul francez este majoritar au crescut si ele. Actiunile Gaz de France au urcat cu 1%, iar cele ale Aeroports de Paris au consemnat o crestere de 2,3%.
UMP a castigat 39,54% dintre voturi si ar putea obtine, alaturi de aliatii sai, intre 383 si 501 dintre cele 577 de fotolii in Adunarea Nationala dupa cel de-al doilea tur de scrutin care va avea loc la 17 iunie, potrivit previziunilor a trei institute. Stanga, a carui prim reprezentat este Partidul Socialist - care in urma cu o luna a aruncat-o in lupta pentru prezidentiale pe Segolene Royal - pare ca va suferi un esec de proportii, desi a obtinut in primul tur aproape 25% la nivel national. Acest lucru se poate intampla din cauza sistemului electoral francez. De exemplu, in primul tur de scrutin au fost atribuite direct 105 mandate de deputat. Doar unul dintre acestea a revenit Partidului Socialist.
Sistemul electoral francez este unul majoritar in doua tururi de scrutin - ceva de felul acesta se discuta acum a fi introdus in Romania. Acest lucru inseamna ca tara este impartita in circumscriptii uninominale (intr-o circumscriptie este ales un singur deputat) si castiga cel care ia cele mai multe voturi in respectiva circumscriptie. In primul tur sunt atribuite mandatele candidatilor care castiga peste 50% din voturi. Sistemul este in felul sau nedrept, pentru ca nu asigura reprezentativitatea proportionala a optiunilor electoratului. De pilda, un partid poate aduna, la nivel national 40% (cum s-a intamplat cu UMP in primul tur), dar sa aiba o majoritate confortabila in Adunarea Nationala, pentru ca a iesit pe primul loc in cele mai multe circumscriptii. Un alt exemplu: Frontul National a obtinut in ultimele alegeri peste 11% la nivel national, dar nu a avut in Legislativul care isi incheie mandatul niciun deputat, pentru ca nu a castigat in nicio circumscriptie. Nici in viitoarea legislatura Frontul nu va avea, dupa cum indica sondajele, niciun deputat.
Miscarea Democrata (MoDem), formatiunea de centru a lui Francois Bayrou (care la prezidentiale a obtinut aproape 20% in primul tur) a obtinut duminica 7,61% dintre voturi.
Victoria detasata a UMP in al doilea tur va fi bine primita de piata franceza de capital, intrucat investitorii asteapta modificarea legilor in domeniul muncii promise de Sarkozy, considera analistii.
"Cred ca este un lucru bun, intrucat Sarkozy are o pozitie ferma in domeniul strategiei de dezvoltare. Intreaga Europa il va privi ca pe un lider puternic, in comparatie cu presedintia lui Chirac, ceea ce este foarte bine pentru Franta", a declarat David Buik de la Cantor Index. Sapte dintre cei 11 membri ai Guvernului francez care au candidat la alegerile pentru Adunarea Nationala, inclusiv premierul Francois Fillon, au obtinut din primul tur un mandat de deputat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO