Politică externă

Bulgaria va avea o clauza pe justitie si la trei ani de la aderare

14.10.2004, 00:00 13

Tratatul de preaderare al Bulgariei la Uniunea Europeana va include o a doua clauza de siguranta, care poate fi invocata in cazul stagnarii reformelor judiciare.
In cazul in care se va face apel la aceasta clauza, tarile europene nu vor recunoaste deciziile tribunalelor bulgare, a declarat Mario Milushev, directorul Departamentului pentru Integrare Europeana din cadrul Ministerului de Externe.
O clauza similara a fost inclusa in tratatele de preaderare semnate de cele mai recente zece state membre ale Uniunii, a subliniat Milushev, in cadrul seminarului cu tema "Reforma judiciara si modificarea Constitutiei bulgare".
Clauza poate fi invocata timp de trei ani dupa aderarea Bulgariei la UE, prevazuta pentru 2007, in baza unei decizii a Comisiei Europene, aprobata de statele membre ale Uniunii.
In urma cu o saptamana, raportul anual al Comisiei Europene recomanda introducerea unei alte clauze care poate determina amanarea cu un an a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, in cazul in care reformele economice si administrative din aceste tari nu avanseaza.
Noua clauza stabilita pentru Bulgaria il va stimula pe seful Executivului de la Sofia sa continue reformele inaintea alegerilor generale din 2005.
Bulgaria a finalizat negocierile de aderare in iunie 2004, dar este criticata in continuare pentru nivelul ridicat al coruptiei si ritmul lent al reformelor din justitie.
Autoritatile de la Sofia urmeaza sa anunte noi masuri pentru reformarea sistemului judiciar si pentru combaterea coruptiei, pe baza criticilor incluse in raportul elaborat de Comisia Europeana si dat publicitatii la inceputul lunii octombrie.
Raportul Comisiei Europene arata ca Romania si Bulgaria, care indeplinesc criteriile politice de aderare la UE, trebuie sa depuna in continuare eforturi pentru "reformele din domenile administratiei publice, functionarii sistemului judiciar si combaterii coruptiei".
Ambele tari trebuie sa dezvolte, de asemenea, "capacitatile administrative si judiciare pentru implementarea si sprijinirea" legilor comunitare.
Comisia Europeana sustine ca are ca obiectiv semnarea unui tratat de aderare cu Bulgaria cat mai rapid posibil, in 2005, pentru ca acesta sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007.
Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO