Politică externă

Brown angajeaza un "guru" din PR pentru a-si salva pielea

17.06.2009, 17:57 11

Potrivit presei britanice, Lewis, in varsta de 50 de ani - care a lucrat in trecut pentru companii precum Centrica, ce detine British Gas, si Vodafone -, va avea un salariu anual de pana la 200.000 de lire sterline (237.000 de euro).

Potrivit Financial Times, el este o cunostinta mai veche a ministrului pentru comert Peter Mandelson, care se ocupa de campania mediatica a lui Brown si de imbunatatirea planificarii strategice a guvernului. Lewis va incepe serviciul pentru premierul britanic de la sfarsitul lunii iulie si-i va lua locul lui Michael Ellam, care a primit un post de conducere in cadrul Trezoreriei Marii Britanii. Ca si Alistair Campbell, fost purtator de cuvant al predecesorului lui Brown, Tony Blair, el va avea un rol important in conceperea unei stragerii puternice de comunicare.
Imaginea lui Gordon Brown a avut de suferit in urma mai multor scandaluri, printre care cel al deconturilor, izbucnit luna trecuta cand presa a publicat mai multe facturi care dovedeau ca parlamentarii au folosit intr-un mod iresponsabil banii publici. De asemenea, premierul este invinuit pentru rezultatele slabe ale Partidului Laburist la alegerile legislative si locale din 4 iunie (locul trei, cu numai 15% din voturi), dar si pentru diferenta din sondaje de 12% intre Partidul Conservator din opozitie si formatiunea pe care o conduce.
Numirea lui Lewis este ironica, comenteaza presa, el fiind fratele lui William Lewis, editor la cotidianul Daily Telegraph, publicatie care a facut primele dezvaluiri despre cheltuielile si indemnizatiile parlamentarilor.
 
In serviciul Reginei Elisabeta a II-a
Simon Lewis, absolvent al prestigioasei Universitati Oxford, a atras atentia publica in 1998 cand a fost angajat de Regina Elisabeta a II-a, cu un salariu anual de 230.000 de lire sterline, pentru a imbunatati imaginea Casei Regale, afectata in urma decesului Printesei Diana.
Este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari experti in relatii publice, incepandu-si cariera ca director de PR al Partidului Social Democrat (intre timp disparut) in 1986, pentru ca un an mai tarziu sa ocupe aceeasi pozitie la banca de investitii SG Warburg Group din Londra. Si-a petrecut multi ani facand PR in marile corporatii, timp in care a ocupat functii de conducere la banca NatWest Group si la Centrica. In 1998 a parasit pentru doi ani sectorul privat si a lucrat pentru Casa Regala, intorcandu-se apoi la Centrica. Din 2004 a plecat la Vodafone, unde a fost numit director de PR. De-a lungul a cinci ani (a parasit compania in februarie 2009) s-a ocupat atent de imaginea lui Arun Sarin, CEO al companiei.
Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, Lewis este membru al Partidului Laburist si este cunoscut in cercurile formatiunii.
De altfel, sotia sa Claire, cu care are trei copii, este fiica unui fost parlamentar laburist si buna prietena cu Cherie Blair, sotia lui Tony Blair.
Ce are de facut Lewis? Potrivit presei britanice, Lewis trebuie sa convinga electoratul ca Gordon Brown este omul potrivit pentru a conduce tara in timpul recesiunii, asa sustine si premierul.
De asemenea, noul purtator de cuvant din strada Downing nr. 10 trebuie sa ajute la reimpunerea autoritatii premierului la guvern, avand in vedere ca aceasta este contestata de foarte multi ministri. Nu in ultimul rand, Lewis trebuie sa aiba o buna cooperare cu cei cu care va lucra si sa impiedice astfel un posibil complot impotriva sa.
 
The Times: Lewis nu-l mai poate salva pe Brown
Angajarea lui Lewis este tardiva, comenteaza cotidianul britanic The Times, care argumenteaza ca guvernul lui Gordon Brown mai are o singura destinatie: esecul. Munca lui Lewis nu va avea un impact semnificativ asupra destinului lui Brown, in ciuda faptului ca este un expert in ceea ce face.
Guvernele si companiile aflate in declin tind sa dea vina pe angajatii lor, si mai ales pe purtatorii lor de cuvant. De aceea cauta, de obicei, sperante in oameni noi. Dar acestea sunt sperante false. Niciun purtator de cuvant nu poate salva un guvern aflat in cadere, argumenteaza The Times.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO