Politică externă

Bolnavii psihic, adusi la urne sa completeze norma de voturi

29.07.2009, 18:53 10

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat ca a gasit o frauda electorala "la el acasa", sugerand ca a descoperit ca doi straini aveau domiciliul la adresa sa, potrivit presei de la Chisinau. PLDM era cotat in sondaje cu 12% din intentiile de vot.

Scrutinul de ieri are loc intr-un context tensionat, dupa aproape patru luni de haos politic, in care comunistii aflati la putere nu au reusit sa-si sustina in Parlament candidatul la presedintie.

Tensiunile au inceput in aprilie, dupa violentele puternice de strada izbucnite dupa victoria Partidului Comunist in alegerile legislative. Alegerile de ieri au fost convocate luna trecuta, dupa ce Parlamentul a esuat de doua ori consecutiv sa aleaga presedintele tarii, opozitia refuzand sa participe la vot.

 

Opt competitori, dar doar cinci cu sanse de a intra in Parlament

Urnele de vot au fost deschise la ora 7:00 si urma sa fie inchise la 21:00. Peste 2,6 milioane de cetateni au fost asteptati la vot. Numai ca peste 1 milion de moldoveni sunt plecati in strainatate, lucru care a ridicat probleme privind prezenta la vot, intrucat scrutinul este valabil doar daca la urne vin o treime din alegatori.

Pana ieri dupa-amiaza la vot se prezentasera aproape 30% dintre ale-gatorii moldoveni, potrivit estimarilor Comisiei Electorale Centrale, citate de BASA-press. Semn bun pentru oficialii moldoveni ca alegerile nu vor fi declarate nule.

In strainatate, mai mult de 1.650 de cetateni moldoveni au votat in 31 dintre cele 33 de birouri de vot organizate.

La alegeri au participat opt formatiuni politice, Partidul Comunist, venit la putere in 2001, fiind pe primul loc in sondaje, cu 30% din intentiile de vot.

Alte patru formatiuni erau asteptate sa intre in Parlament: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianta Moldova Noastra si Partidul Democrat din Moldova.

Primarul Chisinaului si presedintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoaca, a declarat ieri, la iesirea de la urna de vot, ca sunt posibile fraudele electorale.

"Avem observatori ai PL la sectiile de vot, dar nu este exclus sa existe fraude din cauza ca pentru unii alegatori, care nu vor vota in realitate, ar putea sa semneze persoane din interiorul sectiilor de vot", a declarat Chirtoaca, citat de Unimedia.

Marian-Jean Marinescu, presedintele delegatiei Parlamentului European la alegerile din Republica Moldova, a declarat pentru ZF, cu o zi inaintea scrutinului, ca mai existau probleme la listele electorale, care nu au fost reparate din luna aprilie. Acestea includeau existenta pe liste a unor persoane decedate sau cu domiciliul gresit.

UE a transmis Moldovei ca alegerile de astazi reprezinta sansa de a profita in continuare de proiectele europene sau de a se izola.

Presedintele Vladimir Voronin a declarat la iesirea de la vot ca a votat pentru "stabilitatea R. Moldova", in vreme ce primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, a optat pentru "integrarea europeana" a tarii, relateaza Unimedia.

Potrivit presei de peste Prut, bol-navii psihic de la sanatoriul din locali-tatea Cocieri, in Republica Moldova, au fost adusi cu ambulantele la sectia de votare, unde voteaza asa cum au fost instruiti inainte.

 

Observatori internationali, expulzati

Peste 3.000 de observatori nationali si internationali au fost acreditati de Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova sa participe la alegeri, insa au existat controverse. Cinci observatori ucraineni au fost somati sa paraseasca tara cu o zi inaintea scrutinului pe motiv ca nu aveau aplicata pe pasapoarte stampila de intrare pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO