Politică externă

Berlusconi isi ataca adversarii cu fata noua

26.01.2004, 00:00 13



Premierul italian, Silvio Berlusconi, a aparut in public pentru prima data de la sfarsitul anului trecut (20 decembrie), pentru a celebra zece ani de la infiintarea formatiunii sale politice, Forza Italia.



Este prima aparitie a premierului italian dupa lansarea, in presa de la Roma, a zvonurilor potrivit carora si-ar fi facut o operatie estetica, de intindere a pielii. Stirile au tinut prima pagina a presei italiene, dupa ce unul dintre consilierii sai ar fi informat mass-media ca, intre Craciun si Anul Nou, Berlusconi si-ar fi facut un lifting facial la o clinica elvetiana, apeland la serviciile unui chirurg estetician din Statele Unite. Nici cand scandalul Parmalat atingea cotele de audienta maxima si cand Guvernul a anuntat ca intervine in aceasta chestiune, Berlusconi a lipsit de pe televiziunile italiene (pe care le controleaza in cea mai mare parte).



Silvio Berlusconi, a carui imagine este comentata adesea in presa mondena, potrivit careia ar fi excesiv de pedant in detaliile legate de tinuta vestimentara si culoarea parului (despre care se crede ca este vopsit), a negat informatiile referitoare la liftingul facial. Intr-o replica mai aproape de ironie decat de confirmarea zvonurilor, Berlusconi a declarat ca "a apelat la unele servicii medicale" si a adaugat ca a facut cura de slabire. Imaginile care au fost publicate de mai toate ziarele italiene de dinainte si de dupa presupusa operatie estetica arata o schimbare considerabila a fetei primului ministru de la Roma - au disparut o serie de riduri de pe pometi, de langa ochi si din jurul colturilor gurii - pielea este, la propriu, mai neteda si mai bronzata.



Aparitia sa publica a constituit si aniversarea a zece ani de la intrarea sa in politica - momentul infiintarii aliantei care l-a propulsat in doua randuri la putere, ultima data in 2000. Discursul sau, care a fost prezentat intr-o sala plina ochi cu 5000 de sustinatori, a fost prezentat in dierct de unul dintre posturile de televiziune pe care le detine, Rete 4. A fost un prilej pentru Silvio Berlusconi sa-si atace adversarii - pe cei politici, stanga italiana, denumita, mai nou, de catre Berlusconi, comunista, si pe cei pe care ii acuza in ultima vreme ca il hartuiesc, magistratii italieni.



El a acuzat stanga ca doreste sa-l indeparteze de la putere prin intermediul judecatorilor, o aluzie la revocarea unei legi care-i acorda imunitate pe perioada mandatului de premier. "Stanga a incercat sa se ascunda - si-a facut un lifting, dar nu a reusit", a spus Berlusconi despre magistratii italieni pe care ii considera manipulati de catre stanga italiana.



Berlusconi va trebui sa apara acum, din nou, intr-un proces care a fost suspendat vara trecuta, cand intrase in vigoare o lege propusa de guvernul pe care il conduce, prin care li se acorda imunitate in justitie celor cinci persoane cu functii-cheie in stat. In procesul respectiv, Berlusconi este acuzat ca ar fi incercat sa mituiasca judecatori italieni, pentru a anula o privatizare. Este vorba despre privatizarea unuia dintre concernele alimentare italiene, la incepurul anilor 80, cand statul italian voia sa vanda respectivul concern, SME, unui industrias italian. Carlo de Benedetti, investitorul interesat de privatizarea SME (care la vremea aceea era condus de Romano Prodi), era concurentul lui Prodi. Si Berlusconi s-a inscris in cursa, dar s-a retras mai apoi. Contractul a fost anulat in justitie (apoi SME a fost vanduta la bucata), iar Berlusconi este acuzat ca ar fi mituit judecatori pentru a zadarnici privatizarea respectiva. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO